20110302

Frasa "kubur masing-masing" adalah contoh sifat paling penting diri dalam diri seseorang individu.


Aku lagi suka famili yang tidak alim di mata golongan tabligh tapi masih boleh mengekalkan kemesraan antara ahli keluarga daripada mereka yang kononnya warak tapi hubungan dalam rumah ibarat orang asing. Seorang bercakap pandang ke utara, sorang bercakap mengadap selatan.

Tidak, aku bukan benci mereka yang join tabligh ni, cuma kadang2 (hasil pemerhatian sendiri terhadap orang sekeliling), aku vague atas apa yang mereka perjuangkan sebenarnya. Ada je contoh yang boleh dikagumi disekeliling aku, cumanya 1 out of 10 (kot). Sadis.

Dan contoh kat atas tu ialah satu living proof seorang kawan aku. Kasihan pada beliau. Takde apa yang aku boleh buat, selain daripada kasihan.

Ya kasihan.

theblabber: Dosa pahala masih Tuhan yang layak menghukumi.

6 comments:

Afyy :) said...

Fucking trueeee! Macam mane ah org nak ikut dakwah kau kalau rumah tangga sendirik pun kelam kabut. Bagik aku ah, tabligh ni kadang-kadang mcm terlalu over pandang masalah org lain. Tapi masalah dlm kain sendirik, dia overlooked. And aku tak suka dgn org alim/pura-pura alim yg cpt betul nak bagik hukum "Hah kau buat macam ni! Jahanam ah kau! Masuk api neraka!" dkt orang lain. If betul kau alim, ada cara kau nak tegur org.

Cik A.i.d.a.n said...

Awesome! =)

Kubur mmg la asing-asing! Tp nak msuk kubur tu perlukan org jugak nak uruskan jenazah.. Ye tak?!

Hehe.. Tabligh? Living in their own community? Berdakwah dlm kelompok masing2? Oh. Itu sgt tidak kena!

Well, dunt want to elaborate more. As I don't really know how tabligh works. Mgkn ada yg baik, yg bole kita contohi.

Sumtimes, org byk berdakwah dgn org luar. Tp, kurg mengambil inisiatif utk berdakwah dgn org2 terdekat dgn kita. Why huh?

Well thanks for your perspective on this. It keeps me thinking a lot more pg2 ni..

Jom tahajjud! Hehe =)

Sidratul Muntaha said...

note:
tabligh ramai yg smoker even mufti dah kata n dlm islam ade sebut..
asap tu makanan jin dan syaitan
lagi satu,sebarang menda yg memudaratkan kesihatan aderlah haram..
bukan nak umpat,but most of the tabligh person are known as pengotor.

tak pyh jauh2...
fil my fenz..
nauzubillag.
as usual jugak..
mgm amal ibadat ni Allah yg nilai..
yg buruk jgn dicela buruknya..
yg cantik jgn dijunjung indahnya...
manusia ni..
ari2 buta.
buat hati.

theblabber. said...

tak semua macam tu. ada juga yang baik dan boleh dicontohi :)

Putri_Aizat said...

em...tabligh ke org biasa ke same jek...ada cara utk tengur org...n ingat walaupun kita nih baik giler skang, surga bukan confirm kita punya...kita tak tau masa akan datang...

Ann said...

de sorang lecturer ni tabligh, tp byk yg ak dgr yg buruk psl beliau.