20110309

Nak tambah sikit je.


Ramai dah rasanya orang tulis pasal perkara-perkara janggal dalam filem-filem Melayu dan juga status-status di facebook. Aku malas nak tulis benda repetition , sebab korang boleh baca dekat blog-blog atau artikel lain yang lagi best. Aku cuma nak tambah satu point untuk 2 perkara di atas (i.e perkara janggal dalam filam Melayu dan status di facebook).

Of Malay film.
Satu je yang aku tak berkenan ialah dubbing (proses memasukkan suara) quality most of Malay movies. Aku rasa kesian sangat tengok pelakon bercakap lain, pergerakan mulut ke lain. Macam alahai...Mungkin Usop Has A Lamp boleh menjawab mengenai isu ini pasal kelihatan sangat pathetic sekali bila suara keluar dulu bilamana mulut belum lagi terbuka untuk berkata-kata.

Harapnya takde filem Melayu yang dubbing jobnya seteruk ini.

Of Facebook status.
Aku rasa takde lagi yang sentuh mengenai status FB jenis ini, Status-yang-trigger-ones-curiosity-tapi-bila-ditanya-tak-nak-jawab. Contohnya seperti di bawah-
"Ya Allah, sesuatu yang ditakuti oleh aku selama ini telah terjadi malam semalam. Terima kasih Tuhan kerana menyelamatkan aku. Syukur."

Bila ditanya oleh kawan-kawan, seboleh daya dia nak berdalih taknak bagi tahu perkara apa yang terjadi malam semalam tu.

Memanglah hak dia nak bagitahu ke taknak, but then again, kalau taknak orang tahu, please don't even care to write. Manusia mana yang tak dilahirkan dengan sifat curiosity (walaupun ianya sering kali membunuh kucing) kan??
Agaknya kalau curiosity adalah satu benda hidup, begitulah rupanya mengikut ilustrasi Cyanide.

Nasib baik level curiosity dalam diri aku tidak setebal mana that aku couldn't be bothered to know what is it about. Thanks to the hide option.

Ok, tu jelah nak tulis. Apa-apa pun, lantak kome lah. Cuma kalau boleh, be wise lah sikit kot.

Selamat hari Rabu y'all!!

theblabber: Malam ini aku merasa gembira kerana sesuatu yang lama diidamkan telah dimakbulkan Tuhan.-Ada kamuorang kisah?? Haha.

13 comments:

fatt said...

owh..aku sgt setuju psl status pesbuk tu..tahape2...kalau sikret sgt why bother nak canang. pastu jenis pesen setiap 5minit nak hapdet. gilo!

theblabber. said...

haha. exactly my point. i have nothing against their liking to update everything on fb, but as u said, "kalau sikret why bother nak canang".

afrohead said...

status facebook tu tak boleh nak buat apa dah. most of the facebook users are an attention whore.

Hariq-Sha said...

OMG!

I just killed a cat reading your last pesanan.

what what whatttt is it???? :D

theblabber. said...

afrohead..
aku rasa tak byk sikit pun semua org ada trait attention seeker tu. cuma beza tempat dan keadaan saja :)

hariq-sha..
addela. rahsia hati.mana boleh bitau..lalala (annoying,much?)
haha.

Askrie Hishamuddin said...

totally agreed!!

;)

dewajiwa said...

filem dulu dubbing kat pita kaset tu. maybe ada pending (bergumpal) kat dalam master tape. hehe. status yang berbual guna tag nama pun sekarang nie boleh tahan menjolok mata. tak boleh ke PM atau chat je? nak jugak canang.

cik markonah said...

hahaha...betol3..dah tau rahsia, heboh nak btau...standard la org akan tanya kan? pastu tanak cakap..attention seeker ke hape?

boringgggg....*buat2 muka ngantuk*

♥CIK SHA♥ said...

kan? saye pun ade gak perasan 2 perkara di atas tu..

bab pesbuk tu setuju sangat..dah tahu sikret ngengade nak hebohkan kenapa kalau taknak orang tahu..nampak sangat nak nak raih perhatian orang lain..kan?

hah! nak bz bodi gak la sebab curiosity yg amat tinggi dlm diri..apa yg diidam sangat dah dapat malam tadi tu??kui3..

-HanaMichi- said...

sbb tu gua banned fb..
penggunaan dia tu mcm hape2..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

makcik peninglah dorang, nak pergi berak pun nak tulis kat status, penting orang nak baca ke?nanti orang tanya berak cair ke keras, nak mengamuk.nasib baik makcik tak melayan facebook.

Siti Nur Aminah said...

aku benci tgok filem yg dubbing mcm gamp....mcm lam cite ngangkung..gile fake nak arwah...terus turn off..

kadang dorang propa je.nak raih simpati dan perhatian..

eni said...

yang bab movie tue agak no komen coz x selali tgok movie...
bab fecebook tue mmg setuju... pye la seronok2 nk on fb nk kcau orang skali kat home status mcm tue...
seyes nyampah giler.....