20110403

Encik Pandai.


Aku paling tak suka bila ada orang alim agama yang suka memandang rendah kepada orang yang kurang alim, seperti aku misalnya.

Contoh bila ada yang bertanya "Encik Pandai , apakah maksud XYZ dalam Islam? Saya tak pernah dengar pasal XYZ sebelum ni."

Dan Encik Pandai boleh bragged rather pompously "Itulah, hal2 agama tak nak amek tahu. Sehinggakan XYZ pun taktahu. Maaf pada sesiapa yang terasa".

Maaf Encik Pandai, anda telah dengan tidak sengaja masuk dalam senarai manusia yang tidak layak untuk saya hormati, regardless of who you are.

Respect begets respect. As simple as that.

Oh, selamat hari Ahad.

theblabber: Quoting Redza Minhat-"Whatever it is, if you are working extra hard to justify yourself, to continuously differentiate yourself... You are no different. You are not unique... You are the same... and you are easily defined and predictable".

13 comments:

wafeex said...

setuju.

Kap said...

Nama pun Encik Pandai.
Bukan Encik Pandai dan Praktik-kan.
hahah.

ANYSSADILAHLAH said...

sangat super setuju.
ramai yg macam ni.
hampir semua. dan dorang selalu cakap ayat yg "maaf kpd yang terasa tu."
sentap hati mak nak.

SHIMI said...

Mungkin en Pandai tu kena ditarbiah dan disekolah untuk lebih mendengar.

theblabber. said...

jangan kedekut ilmu. sebab ilmu kita ibarat setitik air dilautan yang luas jika dibanding dgn ilmu Allah SWT.

sekian ceramah agama hari ni. Hehehe

My Aisy said...

yup...klu nak di hormati kene hormat org lain dulu...

anne jasmine said...

org2 mcm ni watkn kita rasa malu nk tye lpas ni.. tkut kna lg.. cm na? nk blajar pn x leh..

hOtMaMa said...

terbaekk ahhh entry neh! :)

syasya ishak said...

i'm humbly in disbelieve that u're following redza's blog as well. =)
nway im a huge fan.ur blog is like a daily vitamin for me.
severe kan? haha i kid u not.

theblabber. said...

syasya ishak..
I'm humbly flattered. tq :)
Anyway, I like RM's writings. It's always something mind provoking,eye-opening,punchy and witty.It's very rare to find such blog these days.

Again tq. Now u make me can not tido tonight. Hehe

cik ungu said...

jawablah balik..:

"kalau aku dah belajar dan pandai sume tu, siape pulak kau nak rendah2kan nantii..."


sambil angkat2 kening.

Alia said...

LOLOLOLOLOLOLOLOL

Aku ingatkan kau main main bila kau cakap kau nak blog about this, rupa rupa tak..

anywayyyysss, perasan tak, Encik Pandai tu cuma pandai judge, tapi satu haprak ilmu pon dia tak kongsi.

Judgmental dan kedekut ilmu.

Ntah ntah dia pon tak tau jugak.

Hahah matiler speku.

theblabber. said...

hahhaa. aku tulis gak pasai takda idea nak tulis apa. LOLOLOLOLLLLOLOL