20110411

Pencapaian terbaik.

Aku teringat soalan interview bulan lepas, bila interviewer tu tanya "what is your greatest achivement?".

Kalau bagi jawapan dapat nombor tiga dalam kelas sounds cliche, kalau cakap dapat panjat bukit pulak macam "ler, itu jer?"(haha). Kalau cakap menang lari dalam guni, tak berapa nak gah sangat bunyinya. Disebabkan itu aku dengan konfidennya jawab,

"One of my greatest achievement is when I finally have my own book, that I've been writing since the past two years".

Konfiden kan aku menipu? Konon2 jawapan lain daripada yang lain. I know it was a moot answer,but that was the only 'achievement' I could think of that time. LOL

Frankly, memang menjadi impian aku nak ada at least satu buku hasil tulisan aku. Sekurang-kurangnya esok ada lah juga benda yang boleh dibanggakan kat anak cucu (mungkin cicit). Tapi tulah, sampai sekarang aku masih tak boleh nak muster all the guts to write. Maybe sebab kurang konfiden, atau mungkin faktor kewangan juga turut mempengaruhi.


Apa apa pun, aku berharap sangat interviewer tu tak cari buku yang aku "tulis" tu sebab aku pun tak ingat apa entah tajuk aku bagitahu dia. Haha.

Nasib baik mamat interviewer tu mat salleh. Aku tak rasa dia berminat nak tahu pasal buku tulisan dalam bahasa melayu, lebih2 lagi tulisan aku. LOL

So guys, if you were asked, what is your greatest achievement in life, what would you answer? Mind sharing with me?

14 comments:

cik azeya said...

kalau aku, hurm, setakat ni tak ada apa yang boleh dibanggakan. mungkin kalau desprate sgt aku akan ckp pencapaian terbaik aku, lawan chess dpt nombor satu ms skola rendah. hahah

Suara Kalbu said...

Suka penulisan kamu theblabber.

Not suprised kalau kamu ada keinginan untuk menulis kerana bakat itu ada dalam diri kamu. Teruskan niat tu ye dik. Pelan-pelan kayuh, sampai juga nanti

realisticjunky said...

tender surat resign by hand kpd big boss sbb bos lagi satu xnak menjawab bg pihak saya. big boss jenis mkn org :D

yunovelis zarai. said...

my greatest achievement would be - I've dated the winner of Pencarian Lelaki Kacak Bergaya last year.


Lol.

Anonymous said...

greatest achivement? Dapat siapkan sst keja n berbangga ngan hasil keja tu. Sound cliche la plak

Paksu said...

kalo tanya aku, memang greatest achievement is panjat gunung la kot, Kinabalu. sebab i have some disadvantages when it comes to that, yakni paru-paru aku lemah, and yet i did it! woohoo!

theblabber. said...

To face something that you thought you would never overcome is quite an inspiring achievement :)

afrohead said...

i dont have any. *sigh*

T said...

For interview, I would say my biggest achievement is to work on 11 projects at once. But personally, my biggest achievement is to learn to make bread from scratch. hahahaha. and no, I don't wanna open a bakery or be a baker, so I should never say that at an interview.

I hate the "what's your weakness" question. I usually say, my biggest weakness is "Chocolate" and I simply cannot resist it. hahaha. siapa suruh tanya soalan bodoh, dapat jawapan bodoh. Lepas tu I akan buat-buat bodoh, "oh, you mean pesonality-wise? hmmm... let me think? I cannot stand downtime or when I don't have a lot of work to do. It drives me crazy. I always need something to do." Lagi sekali the interviewer would ternganga.

Waktu interview I like asking them questions too. I selalu tanya how's the culture there, and what does he/she likes the most about working there. Also, what's their ideal candidate, from there I can try to show that I am THAT ideal candidate. Rather than trying to guess what they want, it's easier to ask them of what they look for since almost everyone they interview would fit for the job, but only the ideal one would get the offer.

Can you tell that I've been to A LOT of interviews?

Good luck with everything.

Maya Ariffin said...

My today's life is my greatest achievement.. with the ups and down and i beat it all. Thanks to Allah!

meriahceria said...

ohoh, menyampah bila dgr perkatan intebiu nih....menyampah nak menjawab, apa motif tanye banyak if depa dah banyak copy cert tuh...

sometime, tanye soklan tak muhasabah langsung,
en intebiu: sy rasa awak ni bagus, nape nak apply sini
aku:dlm ati(dia taknak aku la tu, dia da ade calon pilihan, buang masa dtg sni)

setelah 5 bulan tanpa berita,

btul, org yg dapat adalah anak buah dia yg dpt naik gred(pangkat)...buang masa LOL!

Alia said...

My greatest achievement?

Finally having the will to drag myself to the gym everyday. Setelah bertahun-tahun lamanya asyik cakap "I want to lose weight" but never did anything about it. LOL

And good luck with your interviews! I don't like interviews LOLOL

aliaaroslan said...

6 tahun sekolah rendah, 6 tahun berturut2 johan pertandingan bercerita. tu pasal skrang duk buat hikayat bila mengajar. haha

Master Hacker said...

my greatest achuevement?????

emmm....saya akan cakap my greatest achievement saya masih boleh hidup sampai sekarang...