20100922

Ada pernah tahu kenapa Tuhan selalu uji kita?

Ujian.
Ada hadith (??) yang cakap Tuhan takkan uji kita melainkan kita mampu menghadapinya. Tuhan uji sebab Dia sayang kita.

Analoginya, dalam peperiksaan akhir semester, kalau kita gagal satu paper, alamatnya kena repeat subjek tersebut sampai lulus.

Kalau berdasarkan analogi tersebut, makanya dapat aku rumuskan bahawasanya;
1) aku fail ujian-ujian dari Tuhan sebelum ni. That's why aku dok kena repeat ujian-ujian dari Dia lagi.
2) Tuhan sayang aku.
3) Aku mampu menghadapinya walaupun kadang-kadang timbul rasa give up.

Tuhan,
terima kasih. Kau memang terbaik.

theblabber :Dapat email dari tuan rumah pasal Edinburgh council reject tax rebate sebab katanya pengajian aku after 5pm, and period of supervised study and tuition comes to less than 12 hours per week which is totally untrue and CRAP. Haishhhh, lepas satu masalah, timbul lak masalah bodoh yang aku tak cari pun.

7 comments:

Hasrol Nizam said...

tuhan sayang kat kita jika kita diuji, dan dapat hadapi ujian tu dgn baik.. :)

makdara TERDIVA said...

jgn give-up..ujian2 tulah yg sebenarnya mematangkan lagi kita :)

kakchik@ella said...

Take care dik. May u have the strength to face all the masalah bodoh yg cari u tu.

Me, myself and I said...

Salam..
saya silent reader je selama ni..just nak bagitau tentang hadith yang awak tulis tu, sebenarnya bukan hadis, tapi firman..surah Al-Baqarah ayat 284..Maaf kalo saya silap..
:)

missSenget said...

ape yg telah terjadi, ape yg tgh terjadi, ape yg akan terjadi, semua ujian.. kaya pon ujian kan..!

cik markonah said...

BERSYUKURLAH Tuhan masih menguji kita...sekurang kurangnya kita akan ingat Dia...

cuba kalau kita sentiasa diulit kesenangan tanpa rasa payah dan susah...sempat ke nak ingat Dia??

haha...

realisticjunky said...

permulaan ayat 286, albaqarah: 'Allah tasketh not a soul beyond its limit'.