20100907

Takbir raya.

Daripada survey suam-suam kuku yang aku buat kat sebelah sidebar ni, keputusan survey menunjukkan (poyokan ayat?) bahawa pengudi survey lagi suka dengar takbir raya daripada lagu raya.
Alhamdulilah.

Cerita pasal takbir raya ni, teringat aku masa raya kat kampung abah dulu. Tengah syok takbir sebelum solat tu, dengan tak semena-mena dengar satu laungan sorang pompuan. Bukan hantu, tapi suara itu milik sorang makcik Indonesia (MI) yang turut berada di masjid sama. Maid someone mungkin.

Mungkin MI sedih tidak dapat beraya di kampung. Teringatkan anak-anak. Ditambah pula dengan takbir aidilfitri, lagi membuak-buak rasa sebak MI. Atau mungkin MI sedih atas dosa-dosa lampau bila mendengarkan takbir, wallahualam.

Tapikan, sebenarnya takbir kat Malaysia ni memang bisa meruntun jiwa. Cuba try test dengar takbir dari Mekah or negara-negara Islam yang lain, aku rasa MI tentu tak sedih sangat.

Jadi saranannya, kalau tanak feeling-feeling sedih, cuba la korang ubah melodi (tapi still maintain tajwid etc) takbir tu. Boleh refer kepada takbir masyarakat di China mahupun Nigeria.

Cubalah ye.

theblabber: Nasib baik aku taf, tak secengeng. Yay

8 comments:

makdara TERDIVA said...

hoyeah3x..balik kg :)

saya; AISA. said...

aku kena tuf jugak ni. balik on first raya kot. huahuahua.

LiFe KaMi said...

Memang sedih kalau dengar takbir Raya dipagi raya, mau plak utk kami yg tk blk kpg ni..sob sob..

Afida Anuar said...

Ptutnya hari raya, kita patut bergembira..takbir dengan penuh semangat dan gagah..bukan lembik dan sedih...

apa kata ko terai ubah melodi tu..bermula di kg ko dulu.. ok?heheh

Kap said...

waa.
tempat aku ni pun record, beb.
hujung ramadan masih penuh.
sunat raya nanti aku inform lain kali.

theblabber. said...

haha..i wish i can!! nnt aku sajes kat ketua kg. anyways, it's a stigma that ran since our datuk nenek punya age lagi. nak mengubahnya sama seperti nak suruh penggemar nasi lemak, tukar dengan spaghetti instead.

betul, hari raya hari bergembira. jadi ayuh kita bergembira. haha

ken said...

mesti bergembira =)

cik markonah said...

memang sadis woh dengar takbir raya...huhuhu T_T