20101018

Hidup mana yang tak berhutang kan?

Atas apa yang berlaku sepanjang hidup ni (apa lah ayat!!), aku buat kesimpulan, biarlah berhutang duit, dari berhutang budi.

"A'ah, kalau hutang duit, esok lusa boleh ganti", kata Perempuan Cantik bila aku cakap pasal hal ini.

Tulah sebabnya aku seboleh-boleh taknak nyusahkan orang lain dalam hidup ni. Selagi boleh, usahakan sendiri. Ingat lagi masa mula-mula sampai UK, semua benda aku buat sendiri. Ada yang nak menolong, tapi aku menolak dengan cara baik.Bila fikir-fikir balik, sedih (dan kagum) lak memikirkan. Tapi sekurang-kurang bila ada invitation itu ini, aku boleh menolak dengan takde rasa bersalah. Kuikuikui.

Susah bila dah terhutang budi ni. Nak tegur mana-mana yang patut, pun nanti rasa tak sedap hati. Nak elak-elak, nanti dia kata apa pula. Nak buang keje, kang nanti kata tak berhati perut lak.

Tapi tulah, kalau boleh jangan lah berhutang. Baik hutang budi, money or body.

theblabber: Pernah 'lari' keje daripada company uncle kawan aku yang dia rekemen. Bertahun gak lah tak bercakap. But as we grow older, we become more mature.

8 comments:

AZAD said...

sokong!!sokong!!
biar hutang duit dari hutang budi.

Weh,,pinjam duit leh?haha:p

cik suke said...

tp beri hutang tu sunat..tp membayar hutang itu WAJIB...
sekian..=)

Anonymous said...

kata la kalau ko dapat kerja S**** tu, kira ko terhutang budi dgn aku. tak kira.

Afida Anuar said...

Payah gak eh kalau macam tu...

Ps: 1st time dengar term hutang body:P

aznee yunos said...

hutang budi bawa mati kan tapi zaman sekarang hutang budi, sengsara diri. peace~

SYAMIMI FATIN said...

betul... kalu hutang duit, boleh bg duit blik... tp if budi, mcm awk ckp tula..payah... asyik rasa bersalah je

Benedict Bernard said...

blabber, pinjam duit! aku tengah broke nie..hehe..

theblabber. said...

berhutang la mengikut kemampuan diri. true, hutang budi ni buatkan kita rasa serba salah sampai bila-bila :)