20101110

Karipap, cucur udang dan kiter.

Sejak makan satu ubat ni, perut kiter selalu lapar. Kalau tidur lambat malam lagi lah, sampai angin naik kat kepala. Nak dijadikan cerita, petang tadi kiter sangat la lapar, lepas pergi mengadu kat Perempuan Cantik.

Perempuan Cantik (PC) pun sajes la beli karipap kat satu kedai ni. PC cakap makcik yang jual kuih tu dah mati laki. Mak pak makcik tu pun dah meninggal. PC cakap makcik tu pernah nak kerja dengan PC dulu. Mendengar cerita PC, kiter pun terus la start kereta dengan harapan mengggunung nak beli karipap.

Sampai je kat kedai tu, makcik tu cakap karipap dia dah habis. Goreng pisang pun dah habis. Kiter terfikir nak pergi cari kedai lain, tapi memikirkan yang PC dah citer pasal makcik ni, kiter pun terbeli cucur udang pasal macam tak sampai hati dah sampai kedai tu tapi tak beli apa-apa. Tambah pula terkenangkan citer-citer PC tadi, lagi la kita simpati dengan kegigihan makcik ni cari duit sara famili dia.

Balik rumah, kiter cakap kat PC karipap makcik tu dah habis. Yang tinggal cucur udang. Kiter pun beli lah, sebab macam sian kat makcik tu. Tapi bila dah hidang, takde sape pulak nak makan, pasal cucur udang makcik tu kureng sikit rasa dia. Huhu. Nak bagi sedap sikit, PC cicah cucur udang tu dengan kuah lemak yang PC masak lunch tadi. Terasa la sedap sikit.

Sebenarnya, kiter kan tak tahu la nak cakap no. Kiter rasa itu biggest kelemahan kiter. Kiter boleh je cakap "takpelah makcik, saya pergi cari karipap kedai lain" instead of pergi beli cucur tu tapi end up takde orang makan kan? Kalau pergi bazaar Ramadhan pun camni, bila tengok penjual-penjual yang kedai tak berapa nak ada orang, sure kiter kesian pastu kita terbeli. Sudahnya takde orang makan, and that explains la kan kenapa kedai orang tu takde orang singgah.
Cucur udang kuah lemak. Mampu?

Tapikan, kiter tak pernah nak kesian kat orang buta yang mintak sedekah masa kiter tengah makan-makan kat mana-mana restoren. Kiter lagi mudah simpati kalau tengok makcik-makcik tua hurung kerepek suruh kiter beli. As always, mesti kiter terbeli. *sob sob.

Kiter rasa, perasaan cepat kesian kat orang ni turun dari Lelaki Macho lah. Which kiter rasa, kadang-kadang orang amek kesempatan. Mana ada orang yang betul-betul be there bila kita in need, semua buat tak reti.

Baru-baru ni, eh semalam la, kiter ada mintak hutang kat sorang kawan kiter ni pasal sekarang kiter betul-betul tengah kering. Well,being unemployed, what do you expect kan? Kiter banyak tolong dia masa sama-sama study dulu. Tapi sedih lah, dia senyap je. Tak reply pun mesej kiter.

Tulah,kiter ingat nak belajar jangan cepat sangat kesian kat orang. Boleh kesian kat orang, tapi biarlah berpada kan?

Oh, comel lak rasanya pakai ganti diri kiter ni. Kiter dari dulu suka ada kawan kita bahasakan diri dia kiter kat kiter. Kepada kawan kiter tu yang kini masih berada di Edinburgh, kiter nak jam Tissot awak, boleh? Lalalala. Malu la awak tahu kiter dah ada blog. Kiter rindu nak makan masakan awak.

Ok lah, panjangnye kiter merepek!! Haha.

theblabber: Orang cakap kiter ni mulut jahat, tapi kiter rasa biarlah mulut jahat, daripada busuk hati kan?

13 comments:

shima said...

sumpah comel pulak kiter kiter ni kannn.hehe.LOL

kakchik@ella said...

ya rabbi .. pjgnya kali ni. letih bca. sib baik blh maintain focus. hehe ..

saya; AISA. said...

auwww, kiter teringat lah masa kiter form dulu dulu. kiter pakai "kiter". hik hik.

LOL.

en_me said...

sodapnyerr.. ehehe

Afida Anuar said...

:D

Kiter pun sama la, mudah benor kesian kat orang... tapi orang tak kesian pun kat kiter kan?kan?errr..

beautiful_rose said...

dulu aku pun macam ko jugak cepat kesian kat orang.then yang susah sendiri gak.tapi sebab dah pernah kena tipu so,rasa mcam serik.sejak tu,aku selalu ingatkan diri,kesiankan diri sendiri dulu sebelum kesiankan org len...

kadang2 kite kena tegas,tapi bukan bermakna kite sombong tapi just nak elak dari org ambik kesempatan dan pijak kepala kite jerk...

eh,eh,kenapa tiba2 tukar jadi kite nieh? =p

Iffa said...

Alololo ~

Comel la pulak incik blabber kiter cerita macam nih. Sumpah kiter terus rasa mcm nak cubit2 pipi montoks dia. Eh, montoks ker you ? Hehe ~

Mak kiter kate, kalau kiter berhati baik, Tuhan akan balas budi kiter itu. :)

Chooyaya! said...

geli

SiBuahCeri said...

errr...ni topik kesiankan org ke topik ganti name 'kiter'...???hehehehe

Hazelsyd said...

nice entry miezi!

theblabber. said...

beautifulrose+afida..
itulah. mari lah jgn kesian kan orang sangat!!

iffa..
pipi kiter montok lah!!

kak hazelsyd..
where hv u been? kiter rindu..hehe

Hazelsyd said...

miezi,

hehehe kiter still a read yr blog without miss tau hehehe...am just a bit tied up with work off late..

♥CIK SHA♥ said...

ololo..comelnye..heheh..saye pun selalu gune ganti diri kiter ni dgn somebody yg saye rapat n lebih tua dari saye..^_^

hmm..maybe kbykn org ade sifat mudah kesian ni dan tak reti nak say no n menolak..saye salah sorang yg tergolong dlm spesis tu..(-_-)"