20101120

Berbelanja dengan bijak.

Aku baru lepas chatting seorang kawan yang kerja di sebuah kilang yang mengadu dia berhutang RM20,000 dengan kad kredit. Katanya sebab dia nak berniaga satu bisnes jual gelang ni. Teruk juga, sampai jadi kes mahkamah akibat hutang dia.

Teringat masa aku kerja kat Saudi dulu pun, ada 2-3 orang yang mengaku tujuan bekerja kat company tu ialah sebab nak langsaikan kredit kad masing-masing.

Berdasarkan pengalaman orang-orang yang aku sebut kat atas, aku nak share sikit apa yang aku rasa perlu sebagai seorang pemegang kad kredit.

1) Ukurlah baju di badan sendiri. Jangan lah sebab orang lain beli handbag Chanel, kau pun nak beli gak walaupun terpaksa ikat perut 3 bulan (yang penting dapat update masuk blog kan, Chanel tu?)

2) Guna satu saja kad kredit. Aku sumpah tak faham orang yang ada 3-4 kad kredit ni.

3) Kalau mampu, bayar lump sum jumlah hutang kad kredit korang. Kalau tak mampu, cubalah sekurang-kurangnya bayar melebihi had minima hutang tersebut. Contoh kalau had minima RM175, alang-alang tu, bayar je lah terus RM200.

4) Guna debit kad. Ha, yang ni cara paling bijak berbelanja. Tapi disebabkan di Malaysia ni sistem debit kad tidak seluas sistem di UK, ada baiknya sebelum berbelanja tu korang tanya kat waiter or salesman tu "do you accept debit card here?". For me, debit card ni kalau korang nak ada sepuluh pun takde hal. Sekarang pun dah macam-macam choices ada kan? Selain Maybank, Citibank pun ada juga. Tapi penting tanya kedai tu, whether depa accept or not debit card. Ada certain kedai maybe only accept Maybank, ada kedai maybe accept Citibank, ada yang accept je mana-mana bank.
Debit card aku untuk berbelanja.

All in all, berbelanjalah ikot kemampuan anda. Dan rasa-rasanya macam pathetic je kalau beli semua barang nak show off kat blog dengan price tag lagi. Ye, aku mungkin jeles (tapi jangan lupa, ada juga yang tengah gelakkan kome), tapi adalah lebih baik kalau kita merendah diri ketika di puncak daripada merendah diri ketika di bawah.

Tak gitu?

theblabber: Biarlah tak berapa nak kaya, tapi ada class!

12 comments:

tengku_fir21 said...

yer begitu...
hahaha...sistem debit card tk kukuh sbb tak mandatori dan org tk brp friedly wlpun ia lbh bagus dari credit card

Chooyaya! said...

ada ker yang sanggup hutang kad kredit banyak2 jz for buy n blog? kalau ada, eeeeuwwwwwww.

theblabber. said...

itu hanya contoh saja. eh tapi kan ramai yang rasa cool to show off harga barang2 dia, as if cool bila ada yang berkata "eh,kaya juga dia" unknowingly dalam masa yg sama tentu ada pihak yang berkata "ek eleh, setakat benda tu, celah gigi aku je".

haha.

apa pun, biaq p depa lah kan.

kin said...

kad kredit ada antu ... Seyes... Takuttt..

kakchik@ella said...

kat m'sia skrg ni debit kad dh mula popular, kan. Senang!! no cash .. no mnth end debt!!

aznee yunos said...

dpt dr pkr kewangan : dalam Islam bila berhutang kna niat nak bayar. x boleh berhutang tp tahu diri sendiri x mampu nk bayar. renung2kan dan selamat beramal hehe peace.

theblabber. said...

good one aznee. thanks for sharing :)

SUXX said...

hmm aku pun rasa mcm tulis entry pasal kredit kad ni.

cik markonah said...

aku adalah salah seorang mangsa kad kredit..tapi takde la macam kawan kau sampai berpuluh2 ribu..sebab aku keje jaga limit aku sikit je...

macam ni laaa...dari pengalaman aku, tak payah laa pakai kad kredit ni...siyess, memang mula mula kau akan cakap "takpe, aku janji takkan bawak shopping. aku nak buat untuk emergency jek. janji"...dah pergi sogo, nampak lak tengah sale. time tu plak gaji dah abeh. teringat kad kredit. KOMPEM janji kau yang dulu tuh ke laut perginya. siyess. lama lama, dah seronok beli dan belah. terus balik rumah citer kat blog kan (macam yang kau cakap tu uncle boy). hehehehe

hujung bulan, liat nak bayar. maklum la awak banya hutang lain yang nak kena bayar..kihkihkih..


sekian pidato dari saya...;)

theblabber. said...

terima kasih atas pidato anda. tapi bg saya, kredit kad perlu ketika melakukan online transaksi. yg penting kena pandai menguruskan, tak gitu cik konah?

cik markonah said...

gitu...gitu...gitu...!!!
hehehehe....=)

Anonymous said...

tu dia RBS- teman setia MARA lol...