20101207

Disclaimer.

"Sila baca dengan tenang (dan sampai habis), untuk mengelakkan diri daripada mengeluarkan sesuatu komen yang memalukan diri."

Mungkin aku patut letak disclamier macam tu setiap kali menulis entry baru kot. Annoyed giler dengan anonymous (oh, you're no longer an anon to me,dik!) cepat melatah hanya bila merujuk kepada tajuk saja.

Betul kata seorang sahabat, judge Islam pada contentnya, bukan pada penganutnya. Tak guna kot ada blog yang membawa imej muslim, tapi hati penuh kotor. Busuk.

Sempena dengan Awal Muharram ini, marilah sama-sama menganjak diri ke arah yang lebih positif. Hidup terlalu singkat untuk bermusuh, dik!

Selamat menyambut awal muharram, kepada semua (juga kepada adik!). Tak guna sekadar menyambut, tapi tidak tahu pengisiannya. Yang penting be wise.

theblabber: Nabi dulu orang baling tahi pun, Baginda masih boleh berbuat baik. Aku sedang mempraktikkannya dan berharap ianya berjaya! InshaAllah tiada yang mustahil untuk perkara-perkara yang baik.

16 comments:

Chooyaya! said...

EH BAIKNYA KO MASIH NAK BERADIK-ADIK DENGAN MANUSIA KURANG ILMU DAN BUSUK HATI MACAM NI.UMUR SETAHUN JAGUNG, TAPI BAB KOMPLEN PASAL MASALAH NEGARA, PASA POLITIK MALAYSIA, PASAL PENDAPAT ORANG LAIN YANG TAK BACA SAMPAI HABES TAPI BUKAN MAIN LAGI BIADAP, KELUARKAN PENDAPAT TAK FIKIR HATI ORANG. KALAU AKU JUMPA, AKU LUDAH JERK. CAKAP PANDAI, KONON BERIMEJ ISLAM, TAPI HATI BUSUK BUKAN MAIN. MEMALUKAN. BELAJAR JADIK ORANG YANG TIDAK BUSUK HATI DULU, BERSIHKAN HATI DULU, BARU LA BOLEH BERDOA UNTUK DAPAT POINTER 3.8 MASA EXAM NANTI. ALLAH JARANG LA NAK KABULKAN DOA ORANG YANG BUSUK HATI NI.

nitestalker said...

baca tajuk tp hurai macam professor, dah ramai sgt org camni bro.... tak penah nak baca artikel sampai abis...hahaha... nampak gayanya ramai yang dah "judge a book by its cover" dan ape yang pasti, blog islamik tp hati busuk tu mmg dah lama aku "gam"...

Janggel said...

Selamat tahun baru Hijrah ye!

adik said...

artikel untuk adik ye bang??=))

terima kasih abang. syukran jazilan~ sempena maal hijrah ni, ternyata, adik jumpa apa yang perlu diubah dalam diri kerana abang. =') terima kasih banyak..

sbenarnya bukan niat adik nk mngutuk, tp mungkin gurauan adik trlampau ganas.maaf ye.

memang salah adik xbaca habis artikel tu. tp abang xmarah adik blek dgn trok itu suatu perkara luar biasa. terima kasih banyak.


terima kasih banyak bang!! seriusly, hes da best brother eva!! abang sapa la nih..

Pemijak Tanah said...

blogging kalau ada anon memang best...for me, better jadi stalker drpd jd anon...>___<

theblabber. said...

sama-sama kita doakan yang terbaik untuk adik dan untuk adik, lain kali baca sampai habis dulu ye.

bye. semoga tercapai cita2 untuk mendapat CGPA 3.8 tu. kami semua doakan yang terbaik.

:)

Peminat Katie Holmes said...

Selamat menyambut awal muharram.

yang penting be wise.sy setuju.

adik said...

haha.. kena marah ngan abang coz tak baca habis artikel dia.. pastu komen benda pelik-pelik.. sape xmarah an.


1) tapi an abang.. am wondering la.. kenapa abang tak soh delete je ek komen adik? kalau abang dah taw adik buat salah? nak malukan adik ye? kate kita sedara seIslam??


2) kalau adik minah rempit ke, pelacur ke.. memang adik xleh ada blog macam ni ke?? Ustaz kata dakwah tanggungjawab semua.. Ustaz tipu ek~ Ok

3) Amat gembira bila abang tujukan satu post khas utk adik hanya sebab kesalahan tak baca post sampai habis. Bangga gila lah~ Terima kasih ye..


p\s: aku memang jahat lah bang. memang xlayak de blog macam ni. ingat kot. ada harapan lagi nak bau syurga dgn buat blog macam ni. tp ternyata xde hrpan. biar baik mana pon kita buat. satu kslhan kita akn diagung-agungkan. Baru je rasa nak jadi baik.. tapi am make up ma mind. be an evil back is better.

credit to abang. nanti adik delete ek blog adik ni. Maal hijrah. Hijrah kembali ke zaman jahiliah. =)

theblabber. said...

peminat katie holme..
saya sumpah minat blog hang. teruskan menulis eh.

salam maal hijrah semua :)

theblabber. said...

first thing first, apa guna komen if tak nak publish? and siapa yang malukan siapa anyway? kenapa tak link kan je blog ko, kalau betul bukan tujuan nak malukan aku?

secondly, nak kembali zaman jahiliah? suka ko lah dik. fikir sian kat parents ko je yang beriya nak ko jadi anak yang berjaya. hanya sebab benda ni nak jadi jahil? macam mana nak dapat 3.8 kalau kita lupakanNya? Ingat, besar harapan mak pak ko nak tgk ko jadi pharmacist hasil belajar kat UiTM tu.

thirdly, ko boleh terima tak kalau ketam mengajar anaknya berjalan? same case here. don't be stupid here by saying ustaz menipu. tak comel pun ko salahkan ustaz camtu.

considering you are a 18yo, aku forgive all your childish-ness thought. Banyak lagi yang terbentang kat depan sana dik.head up, grow wiser, not sillier.

p/s: stop being judgemental, boleh? syurga neraka, pahala dosa, semua Allah yang tentukan :)

sekali lagi, salam maal hijrah.

Fyza d.Hana said...

hahahaha.. sorry.. aku mmg tak boleh tahan gelak..

adik3.8.. jom kita amik segala komen dengan hati terbuka ek.. jgn la cepat melatah..

bak kata abg kita ni.

~Hidup terlalu singkat untuk bermusuh, dik!~

naserol said...

"terima kasih banyak bang!! seriusly, hes da best brother eva!! abang sapa la nih.."

Abang aku. So whats the problem neway? Pity you. :)

theblabber. said...

feel free to critics, am all open. but once been criticized, be open to accept :) mana yg keruh buang, mana yg jernih diambil.

but seriously, does it worthy nak jadi jahil balik just because of kena komen? tak tahu nak cakap apa dah. *sedih di petang maal hijrah*

Chooyaya! said...

mintak maaf kalau ikhlas and tak payah nak sarcastic tak boleh ker?

tp kalau 'adik' ko tu ikhlas mintak maaf, maafkan jerk la...

let stop the war. secara terang atau secara dingin.

salam maal hijrah 'adik-abang'

theblabber. said...

aku cool je.

cik markonah said...

aku suka ayat " tak guna bawak imej muslimah kalau hati penuh kotor"...


apesal ntah aku suka...tapi aku suka laaa...=)