20110110

Kerusi di pelaminnya masih kukuh,namun berkarat sedikit.

1. Last weekend, which was semalam,I went balik kampung dengan Perempuan Cantik, Mak Lang, dan adik perempuan. Kampung kami di Seri Menanti, Negeri Sembilan.

2. Dah dua tahun rasanya tak balik kampung. Don't know why I don't really do balik kampung.

3. Balik kampung semalam pasal Mak Lang nak jenguk2 rumah pasal nak renovate. So nanti raya tak perlu tidur rumah orang. Tidur rumah sendiri. Yay. Finally. Ini mungkin reason aku tak berapa suka balik kampung, kot.

4. Uzur sangat dah keadaan rumah tu. Dan kami 4 orang pulak dah macam krew Bersamamu bila pergi tengok2 rumah tu. Kesian kot kat occupant dia.

5. Sambil tengok2 rumah, we went visited saudara. Pergi lah melawat rumah sepupu arwah oyang dulu.

6. Masa kat rumah Oyang ni, Perempuan Cantik terjumpa kerusi pelamin masa beliau kahwin, 30 tahun yang lepas.

7. Perempuan Cantik cakap, kerusi tu tuan empunya (anak oyang itu) kasi free tanpa charge sewa sebab mengenangkan Perempuan Cantik sorang yatim piatu (hati mulia makcik itu wajar dicontohi semua). Oh, ini jua mungkin sebab kenapa I don't really balik kampung, pasal takde atuk nenek. I doubt if my mom still can remember how her parents looks like. Kecik kot dah jadi yatim piatu. Oh, terlebih peramah aku untuk point nombor 7 ni.
Kerusi yang dimaksudkan. Sudah berkarat.
8. Perempuan Cantik cuba2 untuk duduk di atas kerusi itu (sambil suruh ambil gambar beliau), but obviuosly lah kerusi itu can't fit her anymore. Haha

9. Balik rumah, aku terus cakap kat Perempuan Cantik "mak, nanti abang kahwin pakai kerusi tu amacam?".

10. Seperti biasa, Perempuan Cantik akan jawab "Bilanya??"

11. Terkedu tak tahu nak jawab apa, aku terus naik atas untuk bersiram. Haha

12. Ada gaya Che Det menulis tak buat point2 macam ni?

13. Ok.Bye.

16 comments:

zyr zh said...

ade ade gaye che det. bahaha. btw i dont like balik kampung either. n my gparents already passed away either. HIGH SIX!

Janggel said...

Oh sangat nostalgik kisah ini. Wajar dikenang.

Cik A.i.d.a.n said...

oh. ur org nogori ke?

cam sama lak. ehe

my mom pun org sane. tp dah tak balik sane since my grandparents pn dah passed away mase mak sy kecik lg.

zixol said...

ooo balk kampung..bestnye rs balik kampung..mgkin da kawen nnt br ade feeling sket nk balik kmpung..

Ju Asu Ra said...

balik la kampung selagi mampu..kang bilo dah lamo xbalik, nanti xkonal ngan sedaro-maro pulak..hah camano tuh? sapo nak jawap eh?

Peminat Katie Holmes said...

kampung gua ada air terjun, kolam ikan 2, ladang getah. Dan ayam hutan untuk diburu. Pokok rambutan, langsat, durian dan manggis 15 batang.

"I really do balik kampung".

aliaaroslan said...

soalan di jawab dengan persoalan.

naserol said...

Ma comel. :)

faz said...

bertambah cantik 'perempuan cantik' bila duk atas kerusi tu :)

iKhRam said...

ogahang mano ni..?? oghang gamin ko? kam[ung tongah ko? hahaha

che det? ada beb !

kakchik@ella said...

masih kukuh namun berkarat sedikit? all marriage like that, kan. masih kukuh walaupun sedikit karat di sana sini. pandai2 la cari polisher agar kukuh dan berseri.

theblabber. said...

kakchik..
good one!! haha

drnott..
auntie sure dah muak tanya soalan yang sama kat aliaa kan? haha

ikhram..
kg mertang.

faz..
beauty inside out

naserol..
macam abg, kan? haha

aliaa..
dijawab dgn terus pergi mandi. hehehe

PKH..
kampung lu rock. kg gua takde apa sgt.

JAR..
baik cik puan!! :)

zixol..
inshaAllah. who knows kan?

cikaidan..
ye ke? kita serupa!

janggel..
itulah pasal. reminiscing all the good things.

zyr zh..
*high seven terus!! haha

anne said...

hehehehe.... nk gne kerusi 2 jgak?? ok gak... takut tebalik time besanding je la.. ekekeke.. :P

ryann said...

bilanya?

theblabber. said...

anne..
boleh diperbaiki tuh

kakryan..
haha :)

Siti Nur Aminah said...

cepat2 la carik jodoh..ppfffttt