20110117

Tips-tips menulis blog dengan baik-Perspektif daripada seorang pembaca.

How to write a good blog? Soalan berbunyi seperti bagus aku ni. Haha. Bukanlah nak cerita aku ni menulis bagus, tapi ini adalah tips2 menulis blog yang bagus hasil pemerhatian aku terhadap blog2 yang aku minat baca. A perspective of mine. Kata observant kan?

So, here goes.

Tips No.1
Jangan menulis bila ketiadaan idea. Sebab bila tiada idea, tetapi tetap ingin menulis juga, kelihatan seperti "hmm, what is she/he trying to tell here?".Aku ingat lagi kata2 primadona Sarimah ke Zaiton yang aku baca dulu. According to her "Pelakon jangan terlalu kerap keluar tv. Nanti penonton bosan.Kena sesekali amek masa untuk "berehat" agar penonton ternanti2 kemunculan mereka, dan pabila mereka muncul dengan drama/filem terbaru, inshaAllah hasilnya memberangsangkan"

Gitulah serba sedikit kata2 beliau setelah aku tokok tambah, but the point is- bosan kot hari2 makan nasi?

Oh, Magenta, sila update segera. Aku merindui tulisanmu!! Hahaha.

Tips No.2
Identiti tersendiri. Janganlah sebabkan orang itu buat itu, kita pun buat itu. Hasilnya nampak sangat pathetic dan "tidak menjadi". Boleh nak tiru apa yang orang lain buat, tapi kasi lah kredit sikit. Lembu punya susu, sapi dapat nama.Tak best la macam tu.

Lihat saja pada Conteng-conteng dan Alia. Dengan cara menulis yang bersahaja disertakan komik2, membuatkan aku rasa these 2 blogs are worth spending hours reading them. And they don't write rubbish.

Tips No.3
Pelbagaikan genre penulisan. Maksudnya disini, janganlah terlalu restrict kan blog anda dengan hanya tertumpu pada satu bentuk genre penulisan saja. Aku kadang2 kesian membaca blog mereka yang terlalu berusaha menulis sesuatu yang lawak, kerana adakalanya lawak tersebut tidak menjadi. Busuk gila jadinya.

Kalau asyik nak cerita entry meninggi diri je, orang lain muak juga kot. Hidupkan penuh dengan ups and downs.

Kalau asyik nak condemn orang je, kita semua ni pun takde lah sebagus mana pun, ye tak?

Contoh terdekat kawan aku- Lelakisesuxx. Lawak ada, sedih ada, current issue pun ada dalam blog dia. Macam-macamlah.Dek kerana ke"kreatif"an beliau menulis, tidak hairan dioffer menjadi penulis oleh satu syarikat ini. *Tepuk2*

Tips No.4
Make sure you know what you write about. Penting ni sebab nanti bila ada bantah atau disagree dengan apa yang kita tulis, sekurang2nya kita tahu cara untuk "membalas" atau menyokong apa yang kita tulis.Tidaklah nampak "kurang pandai".

Dalam hal ni, aku sangat kagum dengan encik wartawan Mr. Hazrey ni.

Tips No.5
Write for yourself, not for others. There's no obligation imposed in writing a blog. Nobody pays you to write for them- except Nuffnang (that if only you get the BE). So don't push and force yourself so hard to write an entry. Trying too hard never works kot.

Tips No.6
Avoid copy and paste from a well-known resource(s). People are not interested to get the latest update from your blog since we all have Berita Harian, Utusan, NST, and of course, Twitter. You can get the idea to write from those resources, but make sure you add a bit of your own words-Do some elaboration, your point of view. Interpret more.

Sebenarnya aku pun sedang cuba mengaplikasikan keenam2 tips kat atas hasil daripada pemerhatian tu setiap kali menulis. Sekurang2nya, tidak lah nampak tulisan "macam bagus".

Whatever it is, it's again up to you on what you wanna write. If your intention of writing is to impressed other, make sure they're all impressive. If you wanna gain money from your writing, make sure you earn a lot. And if you think you write just to express, feel free to write anything, put aside what people might think of you.

And last but not least, I agreed with Hellioz that blog is just another Myspace.Time will tell. So yup, why so serious. Senyum sikit. Senyum camni banyak2 ----> :))

theblabber: Next entry- What do I get from blogging.

19 comments:

eni said...

owh... btol2.. setuju.. feel free utk tulis.. jgn tulis sbb tpaksa.. :)

♥CIK SHA♥ said...

good! pemerhatian yang baik dan cadangan yang bagus untuk perbaiki blog..thanks for sharing..


as for me, menulis adalah untuk kepuasan diri sendiri..kalau orang suka baca itu satu bonus..^_^

yok said...

entri yang baik buat muhasabah diri :) terima kasih .

Ann said...

aku akan cuba aplikasikan tips2 ni..

azzey said...

Info yg bagus ni. tq for sharing..:)

meriahceria said...

huh..satu pun takde yg kene...hehehehe..kalau blog resepi?....

Putri_Aizat said...

sebagai reader memang kita akan fikir cam the blabber tulis nih...

tq atleast pas ni nak wat entry tak lah syok sendiri...

theblabber. said...

to all..
tq. keep on writing good stuff!!

meriahceria..
blog resipi dan makan2 dah dalam "kelas" yang tersendiri :)

Maya Ariffin said...

Menulis biar dari hati...
(ahh macam bagus lah ko Maya! dush dush dush!)

monica said...

thanks for sharing..biasanya bila tiada idea memang tidak digalakkan untuk menulis..nanti penulisan tidak menarik..nice.. :)

aliaaroslan said...

kalau bosan hari2 makan nasi, makanlah spaghetti.

theblabber. said...

i prefer lasagna. haha :)

pilotHans said...

yeah, tulis for urself, not for other...like it.....

Miecyber said...

Great tips..thankss...


Pelajar dibunuh kejam, ditanam belakang rumah

Chempaka Aziz said...

salam.
suka dgn info ni. tqvm for sharing! meh try tgok kt sini;
http://chempaka-aziz.blogspot.com

meriahceria said...

okey, rupe nye silap kelas ni...hahahha

Askrie Hishamuddin said...

I love to read your writings!!

nmpk keikhlasan from your writings :)

thumb up!!

&& thanks for read & drop ur comments on my blog too! really appreciate it!

Firdaus Kasim said...

niche pun mainkan peranan juga

nisa fadzil said...

great tips..munasabah diri skejab :]