20110223

Kesilapan.


Semua orang dalam hidup pernah lalu fasa yang kalau boleh tidak mahu dikenang-kenang. Fasa yang sesekali terkenang akan buatkan kauorang berfikir "macamne aku boleh buat camtu eh?", "how on earth i enable to muster all the guts to do that?" atau sesuatu seperti "ishh, bodohnya aku masa tu. Malu kalau ingat balik".

Betul, aku juga pernah lalui fasa sedemikian. Memang manusia tiada yang lahir tanpa khilaf yang sendiri. Mungkin atas sebab mahu mencuba, explore or experiencing, atau kerana terlalu mengikut kata jiwa yang meronta, aku pun tak pasti kenapa aku perlu melalui fasa sedemikian.

Orang kata-"Semua orang buat silap, dan hanya orang bijak yang belajar dari kesilapan dulu". Kalau betul apa quote ni kata, I guess I am not so-wise lah.

Sigh.

BUT, if you don't make mistake, you learn nothing new kan?

Senyum balik.

Cuma kalau boleh tak nak ler jadi not so wise selalu dalam setiap learning process for something new each and every day.

Penat.

11 comments:

yunovelis zarai. said...

macam bila memandu juga. kalau tak pernah sesat, macam mana nak hafal jalan, kan?

bila selalu buat salah, baru tahu cara nak betulkan.

afrohead said...

experience is the best teacher they said :)

aleya anuar said...

aku pon penat jugak..
macam always buat silap aje..
belajarnye tak jugak.. entah lah..

kakchik@ella said...

betul. kesilapan dtg dgn pengajaran. So, we learn from the mistake. Not repeating the mistake.

tengku_fir21 said...

ahaha..betul..
dekat kolej dulu lecturer pernah ckp dekat dunia ini ader 4 jenia manusia
1. manusia yg belajar dari kesilapan sendiri
2. manusia yg belajar dari kesilapan org lain
3. manusia yg belajar dari kesilapan diri sendiri dan org lain
4. manusia yg tak pernah belajar dari kesilapan diri sendiri daan org lain
*tapi dlm sistem keluarga malaysia bila anak2 buat silap kita takutkan mereka dan ada pulak ibubapa yg tk kisah langsung anak mereka bt silap

Putri_Aizat said...

yup...blaja dri kesilapan..aku pun de kesilapan yg klu leh nak ulang masa n nak betulkan keadaan..

Askrie Hishamuddin said...

kita perlu belajar dari kesilapan. betul!

hana said...

i like it when you write something like this.

zixol said...

entry kau buat aku tepikir pasal kesalahan2 bodoh yg aku penah buat..

Kap said...

belajarlah daripada kesilapan membuat sirap :)

Peminat Katie Holmes said...

Damn. AKu rasa aku rasa aku banyak fasa tu la.