20110324

SPM


"Saya tak sangka dapat semua A+, sebab masa peperiksaan percubaan,saya hanya mendapat 9A sahaja".

Itu dia kata2 salah sorang pelajar cemerlang SPM tahun ni. Dik, kalau dah duduk MRSM, dan peperiksaan percubaan dapat straight A, tak perlu lah merendah diri sedemikian rupa. Haha. Abang dulu relax je result trial nyawa2 ikan. Susah gilo soalan trial MRSM -alasan tak nak mengaku diri kurang pandai sebenarnya.Haha.

Apapun, tahniah pada yang berjaya. BUT, please jangan fikir SPM adalah segala2nya. I have a lot of doctor friends yang result SPM depa lagi teruk dari aku but now a proud doctor. Dan ada juga keputusan SPM yang canggih manggih terkandas di tengah jalan. Apa yang penting (selain duit), know what you want in life, NOT what your parents' want. Ok? Usaha dan doa penting juga.

Tangga-tangga kejayaan. LOL

Go consult orang yang lebih berpengalaman dalam hal2 ni. Jangan jadi macam aku. Ambil degree entah apa2 kat satu universiti di utara Malaysia nun (babik!!), tapi alhamdulilah dapat cover balik dengan pergi UK tahun lepas. But still, bila tengok kawan2 lain jadi doktor, hati mula rasa sedih lagi gundah. Haha (so typical third world class minded lah you, Blabber). Apapun, am content with what I have now.

Again, tahniah pada yang berjaya, dan kepada yang tidak, jauh lagi perjalanan hidupmu, dik (haha). Rezeki semua kerja Tuhan. Have some faith ok? (macam siri bercakap kepada diri sendiri).

Cheers.

theblabber: Ada ke budak SPM baca blog ni?

10 comments:

siti murni said...

betul. perjuangan sebenar baru nak bermula...fikir betul2 apa yang diinginkan dalam hidup, jangan tersilap pilih..udahhh..:)

afrohead said...

result adik aku melingkup. tapi aku harap dia berjaya dalam hidup. tak emerlang pun tak semestinya tak boleh berjaya :)

Askrie Hishamuddin said...

best nye blaja kt UK.
degree ni plan nk further study kt UK.
ada lagi satu sem nak habiskan higher national diploma ni. ;)

ama said...

Hai gua budak SPM tengah baca la ni entri ni. hehehheh!

theblabber. said...

belajar mana2 pun sama je.

- didi - said...

ni budak spm tgh baca...

T said...

I dulu pun trial SPM dapat satu A jer, bukan A1 pulak tu. Jadi tak dapat la apply apa-apa scholarship based on trial result. Lepas tu gatal tak nak apply matrix sebab tak nak bayar 10 ringgit. Semua orang pun ingat I was a fool. Tapi kalau buat Matrix tak dapat cuti lama after SPM. I actually ingat nak buat Form 6 jer, tapi tetiba result SPM terbagus sikit (tak straight A). In the end dapat jugak degree kat obersi. Tapi lepas tu takde kerja, pergi kahwin dan jadi suri rumah berjaya. Bila dah pandai masak barulah dapat kerja.

Moral of the story, kalau tak nak jadi doktor jangan dapat straight A masa SPM :-P

My Aisy said...

yup...spm bukan segalanya...aku de jumpa org yang spm hancus giler...then skang...after 10 years...dia adalah antara schoolmate yang PALING BERJAYA...pergh...

ila ni said...

lawanya tangga kejayaan. di manakah?

lilyickis said...

"Rezeki semua kerja Tuhan. Have some faith ok?".

A kind of reminder that i need now. Thanks.