20110406

Entry ini sangat busuk. Jangan baca.

Me: Aku dah 2 hari tak berak.
Kawan : Kenapa tak berak?
Me: Mana aku tahu. Berak mana boleh paksa-paksa. Macam cinta dan kasih sayang juga.

LOL

Ok, tak lawak, tapi saja nak letak dialog kat atas tu pasal tiba2 rasa macam pandai lak aku bermetaphor. Hari ni aku nak cerita pasal blogwalking (dah takde idea gamaknya nak menulis apa??)

Aku tak pasti macam mana orang lain berblogwalk (sape yang bagi nama ni ek? Tak komersial langsung), tapi bagi aku, aku hanya berjalan blog melalui cara2 berikut saja;
  1. komen2 yang aku dapat
  2. dari Feedjit
  3. dari Nuffnang
  4. dari blog2 yang aku link kan tu, dan
  5. daripada saranan sesiapa/ bookmarked
Aku tak pasti sama ada cara di bawah ini di kira sebagai blogwalking atau pun apa, tapi if it is so, sorry, it doesn't work to me.
Nak kata buat lawak, tak kelakar pulak aku rasa. Dah jadi macam AC Mizal yang suka buat lawak tak kena tempat. Kalau tak baca entry, tapi tetap juga nak komen, janganlah nampakkan sangat yang anda tidak baca apa yang saya tulis. Ye, terus aku masukkan dalam SPAM. Malas aku nak approve.

Ada beberapa sebab kenapa aku tak blogwalk selain daripada cara2 yang aku listkan kat atas. 
  1. walaupun aku belum bekerja, but I have life. Only lifeless people who are interested to know (or busy body) about other's life.
  2. aku tak berapa suka dengan golongan2 self professed yang biasanya merasakan diri mereka hebat.
Tulis lah apa nak tulis. Tapi janganlah expect setiap apa yang kau tulis orang akan komen. Janganlah expect kalau kau link blog orang tu, orang tu kena linkkan kau juga. Janganlah fikir bila kau drop komen, orang tu akan komen sama.  

I do agree bila ada yang bercakap blogwalking ni boleh tambah kawan/kenalan. But if you wanna befriend with me, make sure it last long. Forever if possible. I don't seek temporary friendship, mind you. Short-term friendship ni samalah aku ibaratkan macam berak. Busuk. Dan perlu di flush dengan segera.

I do komen only when I feel necessary to do so (tak caya tanya akak Ninie."Akak" kan? Hehe).I just don't wanna look desperate to earn RM0.20 (Ok lah up sikit, RM4.50. Ok tak?) per week from Nuffnang. That's about it.

Anyway, I really APPRECIATE (TQ power of infinity) every comments and visits, what's more if the comments sangat wow, bernas, padat, betul2 lawak, betul2 bijak, betul2 kena setepek kat aku, nenenenenenene, for sure that will intrigue me to read the commentators' blog back, lantas terus ku bookmarked.

Kesimpulannya, hidup ni mana boleh paksa-paksa. Samalah macam berak.

theblabber: Told you entry ni busuk. Saper suruh baca? LOLOLOL

16 comments:

WeedBoys said...

nk spam blh??

♥CIK SHA♥ said...

busuknye busuknye..ahaha


boleh pulak eh hidup=berak..ehehe..but that's true..mane boleh paksa2 kan dalam hidup ni..ade ke nak paksa2 g belog kite pulak sebab die dah datang belog kite..itu atas individu la kan nak pergi ke tak,nak baca ke tak..


but then i do agree with this entry walaupun ada unsur busuk..hehe..^_^

VFN said...

kalau u taknak komen kat blog i, kita putus kawan ok...





hahahaa... bedebah di pagi rabu!

! Sam Posmen ! said...

bro, berak tak berapa nak cool. lepas buang abis. hilang feel. haha

bagi aku blogwalking macam taik hidung. mula-mula 'lembut'. kalau suka mesti main gelintir-gelintir dulu. kalau tak suka just calit bawah meja.

lastly kesudahannya nothing! hujung tahun tengok-tengok penuh je takde faedah. satu keje nak bersihkan pula.

semuanya hanya ambil kesempatan pada awalnya. seperti kebanyakkan follower sekarang ni. lol

MATAHARI said...

memang busuk, busuk untuk para spammer lah.

aku wonder macam mana para pengomen yang sanggup paksa diri mereka berak demi nak dapat link balik tanpa baca?

sangat WOW mereka itu.

theblabber. said...

Anda semua dah berak belum di pagi Rabu ni?

LOLOLOL

My Aisy said...

busuk entry encik blabber ari nih...
yup ada org yg lagi busuk tinggal comment suh beli barang...hampeh sungguh...

Ninie Hanis said...

harap komen ini tak kena 'flush'. :D

my metaphor:

The blabber ibarat celebrity.'Busuk spammers' ibarat paparazzi.It's all about attention seeking disorder. Sebab tu timbul stupid comments.

p/s kalau blog 'ahkak' lainla..artis suam2 kuku. :p

theblabber. said...

my aisy..
oh ada juga eh macam tu? promosi perniagaan :)

ninie..
that cracks me up, 'ahkak'. Hahaha

zarina said...

setuju!! ..rajin sgt derang ni nak berblogwalking hanya duit seciput tu..tu pasallah saya punya duit statik je dari awal..hahaha

Siti Nur Aminah said...

kau kene berak kalau tak nanti byk toksik...nanti byk jerawat..nnti gemuk..

BonekadalamChermin said...

u shud'nt blacken the name sir
make it appear, make it bold
coz i knew its me



no heart feelings kay?



my apology.

:)

BonekadalamChermin said...

i might salah eja

heart's feeling?

(...i think)




.

anne jasmine said...

:) yes.... tepat skali.. nk amik tampal kat belog bleh? da penah buat entry mcm ni.. rmai yg mcm masuk komen tah hape2 cume nk cri traffic.. bile wat entry mcm ni ade yg ckp..

1. tue kan hak memasing nk komen.
2. blog ni kn smue leh bace.. x puas ati privatekan la blog..
3. rilek la.. x yah la nk marah2.. owh.. geram...

nk entry ni............

C I K . F Y Z A said...

1.blog ini dijumpai dengan keyword yang amat tidak senonoh sekali.first time visit. *sensored*

2.ini nak jalinkan long ever sampai bila-bila punya lasting friendship *slm kenal*

3.kdg2 agak sakit jugak dgn komen "nice yo!"... "i dah follow u, follow me back"... pe kejadah semua tu kan.. tapi perhaps diaorang rasa gmbira dgn cara begitu dan dlm hidup ini tak salah untuk gmbirakan org lain jugak.. what goes around comes around..

4. slm ukhuwah untuk kali keDUAnya.senyum2 selalu ;)

mohdbinabu said...

why do you look up for something tak senonoh at the first place? And if berak pun you consider tak senonoh, i pity you then.