20110407

Pentingnya English edukesyen.

Aku rasa takde salah kot untuk seseorang untuk merendahkan ego diri sendiri. Sekurang2nya nanti orang takkan persoalkan kredibiliti kita. Bukan itu saja, malah orang akan lebih hormat pada integriti kita.

Tak salah sesekali kalau seorang yang konon2 tak minat filem Malaysia, sesekali pergi layan.
Tak salah sesekali kalau seorang yang konon2 tak makan sambal belacan, sesekali makan.
Tak salah sesekali seorang yang "besar", untuk mingle dengan orang yang diconsider "kecil".

Tapi, jangan lah sesekali nak memandang rendah kepada orang lain. Itu yang dah jadi salah. Sebab everybody is good at something. Ada yang kita tak nampak, it may hide somewhere, cuma kita kena figure it out. Dan semua orang juga lack at something. Sama ada nak mengaku atau taknak, itu saja.

Ye, aku tak kisah je ada yang nak memandang rendah kat aku, knowing aku jobless, dan kurus pula. But at least aku tahu beza "off course" and "of course". Oh, after I and you, the verb must be in singular, tawwww? (ni contoh saja,me being cynical).

Nyum nyum nyum. Picture stole from here.

Jadinya sebelum nak merasa diri hebat just because of your kerja and what you have, why don't you register yourself for some English course or at least bertanya kepada mereka2 yang lebih arif. Tak salah aku rasa. Aku pun kadang2 bertanya pada orang lain, sebab aku akui English aku pun suam2 kuku.


Again, everyone is good and lack at something. Trying hard to show yourself better than others are pretty lame, and desperate.

Enough said.

theblabber: Konfiden tu bagus, tapi janganlah sampai memalukan diri sendiri hanya disebabkan ego yang tak bertempat. And hope I don't sound "trying hard" though.

20 comments:

Suara Kalbu said...

Really love this entry.

Akak pun ada masalah yang sama dengan orang yang merasakan diri dia pandai just because dia berpangkat dari akak. Ok fine, akak tak ada degree macam dia, dia lebih berpangkat dari akak but it doesnt mean dia boleh berlagak bagus dalam semua benda.

Until one day, akak gelak sampai rasa berguling-guling time tu jugak bila dia dengan penuh confident said " I prefer jam ELLE coz i dont like "GUWES"

See ? GUESS pronounce GUWES. Omaigod....

afrohead said...

ramai orang mencuba sedaya upaya mahu menunjukkan bahawa dirinya lebih baik dari orang lain. itulah puncanya.

bieha-chan :) said...

haha kelaka la cite akak suara kalbu nie :)

Chempaka Aziz said...

salam.kelakar bc komen akak kt atas tu...

yelah,org kita ni kadang tu nak tjuk teror sbb nk tutp kelemahan diri sndri.psl dh hari2 tnjuk pndai jadinya mrk tetap nk cover diri walaupun sbnrnya mrk ibarat tin kosong je pun...

Alia said...

Haha..sebenarnya ramai je yg aku perasan english tunggang langgang..(wah,mcm lah aku ni english tiptop, sepak kanggg)

I don't really care la, tapi aku amat benci bila aku bercakap dlm bahasa inggeris depan org tu je, diorg start mengomel pasal slanga aku.

Kata aku ni saja nak menunjuk-nunjuk la, gedik lebih la..whatever. bukan aku sengaja nak buat accent tu.

Kenapa diorg tak boleh je ckp direct yg diorg sebenarnya dengki?

W. Hidney said...

T.E.R.A.S.A...

Kap said...

ok. aku teka.
dari Facebook ke??

kali ni Encik atau Cik atau Puan English Edukesyen?

killy si cekelat said...

org yg tinggi diri ni biase nye org yang takut d pijak oleh org lain+penakut. bila skali die kne hentap,teros senyap 1000 bahasa sbb dia lebih pada talking,bukan buat ap yang dia cakap.

-HanaMichi- said...

hahahaha....
pedas mcm mkn sambal belacan..gua jmpe rmai pesen gini

theblabber. said...

suara kalbu..
really?mungkin GUWES itu satu jenama immitation terbaru di pasaran? LOL

afrohead..
true that. unknowingly kita semua pun ada kelemahan masing2.

bieha..
itulah pasal. GUWES..LOL

chempaka..
tin kosong boleh jual. buat duit poket. LOL

alia..
termasuklah aku kan? LOL. i don't mind someone like you having whatever accent.not being bias, cuma i know your background and your good command of english *wah,cakap macam dah lama kenal*

hidney..
English saudara adalah sangat superb ok!! tak perlu terasa. LOL

kap..
identiti dirahsiakan kerana tidak baik membuka aib orang.

killy..
org tinggi ni selalu tak perasan diri dia tinggi.

hanamichi..
sambal belacan memang sedap. nyumnyuma

hanaahmad said...

setuju sangat2. english aku pun bukan setakat suam-suam kuku, suam-suam kulit pun tak lepas. heh! kadang-kadang dalam hidup kita kena kurangkan sket ego tu baru la hidup tak di'menyampah' oleh orang lain. :)

aznee yunos said...

teringat kat forum yg saya baca petang td. forum ni utk staff saja.
ayat dia adalah mengutuk orang lain, punya berapi2 sekali ..

'dalam kerja kita kena fear'

tersedak sbb sejak bila fair jd fear.
oh, terus gelak instead of marah dengan kutukannya. kesian~

Kap said...

bagus.bagus.bagus.
blogger mithali nama diberi.

♥CIK SHA♥ said...

english aku pun biase2 je..walaupun nak speaking tu takde la macam machine gun..tapi at least aku boleh faham dan cuba untuk bercakap jugak dgn someone yg speaking kat aku..kalau menulis tu insyaAllah la boleh kot..

aku rasa orang tu typo kot weh..tak sengaja tu..kui3..

A E D A said...

teringat ade sorang akak ni kat meja makan seblah smoking bukan main, last2 order sambal belacan jugak. igtkan urban sgt..haha ( ada kena mengena dgn rendahkan ego x? :P)

My Aisy said...

yup...setuju..tu lah pentingnyer english education...hehe...jelous anak pak jabit nanti...

Paksu said...

Bro, I'm agree with you very much. Action people they can keep quite for nothing ok. I'm had shyness people like this. Use spreader of essence like lavender, rose or grean tea if you not free from stressful.

theblabber. said...

Paksu..
Wow. You still remember those lines eh? Good brain you have fella. LOL

oramhuteng said...

ELLE = EL LEY
GUESS = GU WES
NIKE = NI KEY
TAG HEUR = TAK HEE UUR
Volkswagen = Wak Se Gan

Eleh apa nak malukan. Ni semua jenama bukan perkataan Inggeris.

Jadi tak salah kalau kita pakai bantai je. Ini bermakna tuan punya brand tak buat marketing.

Atau marketing ket negeri dia orang je. jadi kita boleh sebut mcm mana kita suke.

Mat salleh pula kata

belacan = be ley chen
durian = duuu ri en
rambutan = remm buuu teng

Ko tegolekgolek dgr dia orang cakap...tak?

theblabber. said...

hai la oramhuteng..
thanks oramhuteng for the comment. very much appreciated :)

my point of this entry is "jgn memandang rendah kat orang pasal semua pun ada kelemahan masing2. i can tolerate typo(since aku pun selalu typo) but not IGNORANCE". dan contoh yg aku beri kat entry ni adalah contoh je,takkan nk tulis betul2 apa yg kawan aku tulis tu. kan dah mengaibkan orang.

ok, i dun want to sound "trying hard",but u sure TAG HEUR disebut TAG HEE UUR, bukan TAG HOY YUR? AND as far as I concerned, GUESS is originally from the USA and am sure orang US pronounced GUESS as "GES".

tak, aku tak gelakkan sebab tak boleh nak paksa omputih berlidah melayu, so do Melayu tak boleh dipaksa sebut perkataan2 tu dgn betul, bak kata kau lah "tak salah kalau kita pakai bantai je".

Tapi janganlah sebabkan ada peluang nak sebut(atau belajar) dgn betul, kita taknak sbb again, ego (??) or maybe simply sbb those things are not originally from Malaysia.

That is simply ignorance, no?