20110408

Nyum nyum nyum.

Tengok gambar sambal belacan kat previous entry buatkan aku terliur pulak. Baiklah, hari ni mari kita beralih ke blog makan dan makanan pula. Apa ingat Suraya Sulatin je boleh tempek2 gambar makanan?

Ladies and gentlemen, I present you, sebahagian makanan that I cooked masa study dulu. Ye, bila dah duduk membujang dan berkelana pula di negara orang, nescaya secara otomatik anda akan menjadi tukang masak. Tak tertanggal pun testis kalau seorang laki kena masak kan? kuikuikui

  1. Rendang ayam. First attempt dan fail giler kot. Takde kuah langsung.
  2. Kuah dhal. Capati tu beli kat kedai Pakistan saja.
  3. Donut keras. Tak tahu lah kenapa tak jadi. Blame it on the yeast. Hahaha
  4. Kueh teow goreng. Super sedap. Haha. Ditambah pula dengan effect beberapa biji strawberry.
  5. Kek. Undoubtedly, sedap juga (konfiden giler).
        6. Ayam masak kicap. Ni kawan aku ajar masa dia datang dari Malaysia melawat aku dulu.
        7. Mee goreng. Broccoli pengganti sawi.
        8. Ni apa eh? Sedih je tengok. Mungkin kangkung goreng belacan.
        9. Bread pudding. 
       10. Mee hun sup. 
       11. Sardin caca marba.


       12. Gulai lemak pedas. My specialty (masuk bakul angkat sendiri)
       13. Spaghetti tom yam soup. Nyum nyum
       14. Spaghetti goreng berperisa tomyam. Nyumnyum jugak.
       15. DAN pelbagai masakan semasa open house. Banyak kenangan masa masak untuk open house ni. Masak dari pagi, sampai tetamu dah datang, tak siap2. Kami terpaksa buat2 lambat buka pintu masa tetamu dah sampai sebab food tak siap lagi. LOLOL.

Siapakah orang yang bertanggungjawab untuk semua masakan ini?

Thanks to Perempuan Cantik. See, she monitored me via Skype bila aku minta resipi dan tunjuk ajar.

And not forgetting, Cik Myra
A good friend, a good cook, a good look. The only not so good is she's taken already. *sob sob*

Kesimpulannya, bila dah lapar, semua jadi sedap. Berbuat baiklah dengan orang yang pandai masak, nescaya anda akan happy sentiasa. Dan sayangilah ibu anda kerana tanpa beliau, tak mungkin kita dapat masak juga makan benda2 yang sedap2.

Ok. Chow.

theblabber: My heart and prayers go to the victims in Japan. Heard there was another earthquake just now. Let's be thankful people of whatever we have in Malaysia. Put aside those shitty political discrepancy. (tiba2 jadi serious)

19 comments:

afrohead said...

monitored via Skype?
oerghhhhhh canggihhhhh!!!

Siti Nur Aminah said...

kenapa rendang ayam kau macam rupe ikan piranha?

theblabber. said...

anas..
haha. gunakan kemudahan sebaik mungkin.

aminah..
damn, ko mengingatkan aku kpd cerita piranha yang aku tgk kat movie dan rasa bangang selepas menonton filem tersebut. LOL

T said...

Whoaaa.... kena besar lagi gambar itu. I sampai sekarang tak reti masak Mee Goreng Mamak or Kuey Teow Goreng. At least once a month, I would attempt to cook those mee goreng-type noodle, and my Mister would just geleng his kepala while terkial-kial nak habiskan sepinggan.

The Sharkox said...

Hoh, bread pudding tu puding ke roti?

Chooyaya! said...

ni dah tahap teror nak mampos nih! mee goreng patut bubuh sawi sub dengan borcoli tu, sexay siot and motip amkan kutiaw dengan stoberi? hahahahha....

nko nanti masakkan aku spagetti tomyam plz..!

VFN said...

raya nanti bley la ko masak eh..
aku nak dtg raya pi SK...
muahahahhaaa

My Aisy said...

sweet jek skype gan mak tuk ajar masak ye...time kat umah dulu malas nak blajo...

pasal earthquake tu mmg simpati lah...

hOtMaMa said...

kannnn.. nak kata hapa! nangis ahkak tengok masakan ko yg agam dikkk.. akak pun tak mampu nak buat spaghetti tomyam lg... nangissssss! hahaha..

p/s : untung la bini ko nanti dik.. kot2 bini dalam pantang, laki boleh tolong masak.. tak gitu?! hihihi

-HanaMichi- said...

lauk yang sedih tu mmg nampak sedih..haha..layu je..kalau letak strobery tepi dia, mungkin lebih ceria kot..mn de kangkung ltk stoberi..haish..

athirah_trah said...

hebat giler la tuh !!! nmpk sedap dan buleh di mkn food2 tuh...

trah pun as perempuan pun megambil pelajaran jarak jauh memasak , atau memasak bersama mr google sampi skang...( site feveret http://www.myresipi.com/ )

pernah jugak satu ari, nasik termasak jelantah.....mak lak x de kat umah gi kenduri, terpaksa kol abah tnya, abah gelak guling2 dulu...baru bgtau cara nk fix lik nasik tuh....*malu*

Ninie Hanis said...

patut ar tak jadik..johnny depp mane reti masak rendang. :p

Mengikut pengalaman aku,lelaki yg merantau ke oversea ni memang pakar masak-memasak.Maka cariklah calon seperti ini nescaya hidup anda lebih terjamin.

promote baek punya..

kin said...

En.Blabber apa kata tukar popesyen jadik chef? I'l be yr 1st customer for sure nyer lah :)

Kap said...

ok what.
dari aku Maggi Tom Yam memanjang.

Cik Khairun Minhad said...

hahahhaa!! rndu ayam masak lemak ittuw!! sedap!! eh, awak lupe lgi 1 menu.. sup ikan.. :)

l.i.f.e said...

owhh kakak jeles...
my list of food that i can cook pun tidak sebanyak itu..huhu

theblabber. said...

mak was there to monitor. Haha. Plus, it just campak2 one. now i dont think i can cook that much lagi.

ya, sup ikan kan? terlupa mungkin ambil gambar.

cikintan said...

no 8 tu buatkan aku fikir 78 kali untuk makan.

theblabber. said...

look can b deceiving tho :)