20110807

Rasis/racist tu apa uolsssssss?


Bila kawan aku, Minahsamy seorang India berpesan "kalau nak pergi dentist, never go to the Chinese or Indian one. Cari doktor gigi Melayu", takde siapa cop Minahsamy sebagai seorang rasis.

Bila Lim Guan Eng membela kenyataannya bahawa satu kontrak yang diberi kepada kontraktor Bumiputera di Penang adalah wajar dan selayaknya, orang ramai menuduh beliau anti-chinese.

Bila aku cakap aku tak suka dengan orang Arab pasal pengalaman duduk sana sekejap, kawan aku si Amin tuduh aku rasis.

Bila orang ramai gelebah tetek claimed iklan Ramadhan 8TV yang kena banned tu ada unsur-unsur rasis, aku tertanya-tanya "tang mana rasisnya?"

Seriously, what is actually your definition of racist? We are all have our own race, that makes us all racist. It just a matter how to live amicably and peacefully in a multiracial community,like us. Respect each others. That's the key. Berhenti la melabelkan orang lain rasis sekiranya diri sendiri pun hidup atas hasil "makan bersuap, jalan bertongkat". Siapa anda untuk melabel? You ain't look any better by labeling others. Hanya rasis je yang tuduh orang lain rasis.

Daripada buang masa tuduh orang lain rasis just to make yourself look better (kononnya), lebih baik fikir macam mana nak meningkatkan taraf hidup diri supaya kehidupan lebih terjamin dan gembira di masa hadapan.

Lagi sekali, rasis tu apa?

7 comments:

ザ-sylver- S said...

racist tu mcm stereotype kot

Aien said...

aku pun dah tengok iklan tu, aku penat pikir tang mana racist nya.

jadi aku anggap jelah aku tak 'sesensitif' org kat luar sana, kot?

:)

realisticjunky said...

zaman sekarang ni rasis tu bila melibatkan melayu.melayu yg punya statement.melayu yg dpt privilege.melayu yg nafikan access bla bla bla

naOko AsKikaGa said...

ape?

The Conversationalist said...

Believe it or not, everyone have a bit of racism in them..its just a matter of self control..At the end of them day, we should respect each other for who they are.

theblabber said...

Conversationalist...
Agreed!!

Fazrol Bin Che Isa said...

Aku juga sangat rasis. dan aku sangat taksub dgnnya. Bak kata The Conversationalist juga. Aku suka rasis dan aku ada alasan kenapa aku perlu rasis. Perlukah korang tahu aku ni rasis?