20100727

# Sebelas

Wanita.

Dulu bila time bawa mak ke pasar untuk beli barang-barang untuk masak, sure mak tanya "nak makan apa hari ni ye?". Takpun, "nak masak apa hari ni?"

Aku acuh tak acuh jawab "suka hati lah mak".

Bila dah berjauhan dengan mak ni, baru aku tahu kenapa mak selalu tanya macam tu. Duduk di perantauan ni (lebih-lebih lagi menyewa seorang diri) semua benda kena buat sendiri. Bayangkan time tengah lapar, boleh jadi blur taktau nak masak apa. Dengan penat baru balik sekolah lagi. Kadang-kadang aku end up makan roti kosong je or best sikit lagi, maggie.

Dan pengalaman di sini jugaklah buat aku sedar kenapa mak selalu cakap "kita makan je lah lauk re-heat ni". Haha. Mak penat rupanya dah balik keje nak prepare dinner semua.

Mak dan juga mama/ummi/ibu/mommy/amma lain di luar sana, anda semua wanita hebat! Ada benda yang kami (read: kaum lelaki) tak mampu lakukan.

theblabber:Berharap bakal isteri saya nanti bukan seorang peng"dengkur" hebat! ;)

7 comments:

theblabber. said...

haha!!

Anne M. said...

tapi mak kalo kerana anak2 ok selalu ye dak..

i noe what u feel (menyewa sorang diri),
makanan sedap pon boleh jadi tak sedap makan sensorang

R.S.A.L. said...

hehehe..

masakan ibu tetap yang terbahek di dunia....

tiada tandingan kan? =)

-mawar^khayalan-

Azliana Mohamed Adnan said...

saya ini memang muka kat dapur je
dari rumah sendiri kat kg, sampaila kenduri kendara kawen orang, memang duk dapur je. Penat

Tapi bila tengok orang makan licin apa yang kita masak rasa berbaloi.

bootunque said...

insaf doe, bca ent3 ko ni.

nottingham said...

auwww, thank you for the compliment untuk ibu semua. am touched!

maru said...

comment atas comment.

- yela, kalau makan sengsorg makanan sedap pun x berasa sangat ;)