20100725

# Sepuluh

Pilem.

This week alone, I've been served with numbers of great true-story movies on the TV. Well, that explains why the tesis is only 7 pages up till now (upgrade sikit dari last time. hehe) The potrayal of a true life into an actual film has always fascinate me since forever. A Beautiful Mind, Catch Me If You Can, Titanic, Walk The Line, Erin Brockovich, Monster hmmm apa lagi ek? ha..Texas Massacre Chainsaw.

The thing about these films are the transformation of one's life from one phase to another. Dari susah, jadi senang. Dari senang jadi susah etc. It's always inspiring or at least they left me ponder and think "what was it feels to be these people".

It always come to my mind, apa yang susah sangat kalau produser filem Malaysia nak buat something like this? I mean in Malaysia, banyak contoh-contoh yang boleh difilemkan. Siti Nurhaliza, Mona Fendy, Tan Sri Mokhtar Albukhary, Sufiyah Yusof, Botak Chin ke (to name a few, setakat yang aku boleh ingat at the moment).

I seriously don't think it will cost them a million buck to produce such film. All they need is a great pelakon, and of course a deep research about the life of those people.

Kalau forever la asyik disuapkan citer lawak bodoh, mat rempit, cinta-cintun yang sangat cheesy, forever lah juga kita akan merungut "bila gamaknya filem kita nak diangkat ke taraf antarabangsa blablablablabla".

Filem kita wajah kita, no?

Ok enough blabbing. I'd better start working my ass off menyambung tesis ni.

Chow!!

theblabber: Kalau ada a real story of a mat rempit yang berjaya jadi someone, would be great juga kan?

4 comments:

ryann said...

agree

Anne M. said...

pilem.
haih
sekarang pon duk sibuk gaduh sal david teo,
finas..
bla..bla..bla.
org puteh gado..cmna nak tingkatkan mutu 'penipuan' dlm filem supaya nampak real

Azliana Mohamed Adnan said...

this is the reality film market in malaysia
I'v observed so long and hoping that there are some changes, tapi,ilek podacit

semua kerana DUIT, QUALITY tadak.Pastu bila Malaysian lebih suka tengok Film lain, mulalah kata kita tak sokong film sendiri.

Samalah ngan Music, better dengar muzik luar. Kekadang I lebih suka dengar lagu lama2 zaman mak bapak kita bercinta dari dengar muzik sekarang. Bezenya: Muzik dulu bahasanya lebih halus, berseni. Irama tersusun ikut lenggok bahasa. Muzik tak mebingitkan. Kalau dengar tu menusuk ke hati.

Hmh...malas nak bebel panjang2.Pendek kata, majulah sukan untuk negara. :)

maru said...

yela. lagu dulu2 mmg selalu terus menusuk. tambah2 kalau lagu yg sedih2 tu.

aku: baru lepas kena reject.sob sob