20100825

Bersangka baik dan sedikit waspada harus datang dalam satu pakej yang sama.

As of today, I've 33 pending friendrequest which I neither approved nor rejected (wah, cas glamer theblabber ni. haha). Sebabnya, I seriously don't get the idea of people eagerly kumpul kawan banyak-banyak tapi tak pernah keep in touch. Aku tak faham kenapa perlu nak bermegah dengan bilangan kawan yang banyak, tapi haram tak tahu sape pun yang korang add tu.
I wanna share 2 funny experiences being approached by strangers on Facebook.
Satu.
A message from this minah ni.
"Tak nampak muka lah. Boleh tak kenalkan diri?"
What the...Dah la tak kenal, suddenly boleh mesej tanya macam tu. Pelik tol budak-budak baru nak up ni.
Dua.
A message from a guy. Yes, LELAKI.
"Salam, boleh berkenalan? Keep in touch here. Here's my phone number 01x-xxxxxxx".
Again, what the... with these poeple. OMG, you don't know me, and simply can bagi your phone number? Aku siyes tak kesah nak berkawan, tapi janganlah drastik sangat camtu kot.
I wonder, dalam 1000 friends yang korang ada, berapa ramai je yang korang kenal? I also wonder, the more 'friendlist' you have, dapat hadiah kah? That is so Myspace and it's so very the yesteryears!!
Betul,berkawan biar seribu, tapi biarlah dalam erti kata benar-benar "berkawan". No such thing saya add awak pasal nak promote itu ini. Tak rasa annoyed ke berkawan dengan orang yang 'berkepentingan sendiri' or kawan-kawan-yang-treat-ko-as-if-dia-tu-selebriti? Geli mak, nyah! Kawan itself is a 'win-win thing', kan?

This is one of the reason why I didn't put my gambar on my blog here. Biarlah kita berkawan atas sebab apa yang aku tulis, bukan sebab rupa.
Sebab aku yakin, bila ramai dah tahu macam mana muka aku, sure takde sape nak berkawan dengan aku dah *menanges 2 minit*
Yelah, orang kurus, pendek, cengkung and hitam somemore, sape nak berkawan, ye tak? *sambung nanges lagi 2 minit*

theblabber: Anyways, those who added me kat marimerepek punya facebook tu, let's be friend people :)

27 comments:

Anne M. said...

heh,
baru nkk cakap sal benda neh..
hihi.
btw,
good elaboration.
heh

meriahceria said...

nak add, apa nama, marimerpek dalam fb?...ahaks...yurp...but, its just not frenzs only sometimes our relatives also mcm tuh....ada sedara kaya sedara miskin..sedara famous, sedara tak..(aiyooo bole ke cakap mcm ni)...ignore it okeh!.....selamat berpuasa and nice n3 for today(like mcm bangun dr tidoq)

SUXX said...

Dulu aku tersilap ltk email blog and fb so ramai yg dpt add aku, dorg ni bile da dpt tahu aku sape dok senyap je. Blog aku dah tak bace. Pelik.

theblabber. said...

anne..
tengs..haha. dpt A tak karangan ni? hehe

meriahceria..
kesilapan besar saya ialah bila meng"add" sedara mara dalam facebook. makan hati je tgk wife sepupu ni dok mengata2 makcik. tapi nak buat camne kan, stupid is stupid does.

suxx..
anda si misteri, sape yg taknak add..haha. aku ada buat fb baru, medium interaktif kononnya. hehe

meriahceria said...

huh...tu pun satu hal gak, bengang kan seh...stupid is stupid does...(yes..its true!)

shima said...

betol tuh!friendlist beratus ratus,tp some more je kenal.haha.yang lain like stranger.:)

cikin said...

eh?
kita kawan la dalam facebook.
HAHAHA:DDD
sangattttttttttt tidak suka bila adik2 perempuan yang baru nak belajar main facebook add kakak2.
lepas tu keluar dekat wall tulisan yang macam budak serupa tak sekolah.
sumpah annoying!
btw,sangat suka ini entry!
hehe :)

Hazelsyd said...

hi john,

i like this entry! esp the title, as that same line been bugging me for quite a while hehe...and on the contents, we're on the same line here.

tapi, saya rasa semua ni bergantung pada purpose org dok add frens reramai gaks..ada yg nak cari kawan2 baru, ada yg utk bina network, ada yg mmg utk pomot2 juai apa2 produk dan of kos, ada jugak yg utk keep connected with frens they really kenal..depends..

nitestalker said...

agree....think before u approve and make sure u know the people u add... takut nanti kna fake profile jaringan sosial tu pastu gambar2 dalam profile dieksploitasi untuk tujuan yg tak betul....sekadar pringatan mesra...

tengku_fir21 said...

hahaha..betul...aku ader 150 org kawan jer dekat fb semua tu kawan-kawan dari sekolah rendah,kolej sampai universiti.

*betul ke ko pendek, hitam dan...?macam tak jer aku pernah tgk ko lar dulu..

makdara TERDIVA said...

pun baru lepas buang 200++ kawan dr friendlist FB..sume tu x kenal..hoho

cik markonah said...

cerita kau sama dengan la dengan cerita aku..dulu aku pestime men fesbuk punya la teruja sampai semua orang yang add aku approve jek..haih...

skang menyesal sangat sangat dah ni...dan skang juga aku perlahan lahan delete orang yang tak pernah tegur aku dan orang yang tegur aku dalam 3 4 kali jek..

maklum laa..dulu bila ramai je orang add terus perasan diri artis walaupon ketiak bau...=(

suarakalbu said...

Betul...

Saya pun kurang faham apa perlunya simpan list ramai2 dalam FB tapi haram tak pernah sembang pun.

Kadang tu add suka suki pastu diam dah tak keep in touch.

Yang accept pun megah melangit kononnya glamer sebab ramai kawan walhal ....

Pernah satu ketika , dia add kita, then kita accept pastu selang satu ketika, dia pulak tanya siapa kita .. Cehhh

LiFe KaMi said...

kalau main add jer jd le mcm2 kes pasal FB skang ye ler member FB pun kita tak kenal..

missSengetSengal said...

muahahaha~~...perlu ke nanges 4minit???=p

|Belog Ini Tentang Hati| said...

yes.. totally agree.. kadang-kadang takut jugak bila nak approve sumone yang kita tak kenal. -____-"

Aya de Luna said...

sangat tak suka org mcm tu, so kalo ada request dari org yg tak dikenali memang reject jer terus..
wahaha, kejam gila..

apa pun,think before u act (ada kaitan ke??hehe..)

Afida Anuar said...

ahaa... aku pun pening fikir bab budak2 yang baru nak up tu..main add je kat facebook, pastu lesap...adoiiya.

miezi..hitam???eh dulu bukan putih ke?errr:P

hehe.. iyo la tuh takde orang nak kawan. Aku rasa, dah kenal rupa kamu, lagi ramai yang nak kawan...serius!!!

ryann said...

setujuu..tu satu sebab sampai ke hari ni kak takde lg fb.

theblabber. said...

shima..
itulah, dapat hadiah gamaknya.

cikin..
hehe..kita dah lama berkawan, tarak hal punya.
p/s: abg2 pn xske dgn AdiK-AdiK Yg RajiN tuLis CamNi. (penat kot kan nak caps lock2 bagai)

hazelsyd.
kalau connected i dun really mind, ni add saja-saja, pastu takde apa2.

nitestalker..
tu salah satu yang kita semua patut risaukan. mana tau kan, hati masing-masing. thanks for the peringatan mesra :)

tengsku_fir21..
penah tengok aku eh? huduh kan?

makdara terdiva..
tu dia, diva hang naa.

cik markonah..
haha. nanti jgn lupa beli deoderant =p

suarakalbuku..
kan? pelik tak?

lifekami..
itulah. teringat kes pompuan yg hina negeri johor tu. sah2 kawan2 dalam facebook dia punya keje gak tu.

misssenget..
sambung lagi menanges 4 minit

beloginitentanghati..
better don't!!

aya..
ada kaitan apa..hehe

afida..
sila jgn berkata dusta dan memberi harapan palsu..hehe

ryann..
ada FB ni nnt senang nak jemput kawan2 datang wedding.. tu dia. dah berangan..hehe

Afida Anuar said...

Ohh aku tidak berkata dusta...ini bulan mulia miezi..tidak baik berkata dusta tau:D

Mr Nyox said...

agaknya ko ni kacak sangat kot
tu diorg eager nk kenal tu
kakakakkakkaka

Anne M. said...

hahaha..
A plus plus lagik

Ann said...

dulu main approve jer sape2 yg add aku...malah bangladesh add aku pun aku accept jer..


biasanye blogger yg hensem n cntik dpt perhatian lbh..aku lbh suka baca blog yg misteri..sbb aku suka blog dia psal tulisan bukan sbb rupa

Siti Nornadiah said...

saya baru lepas remove 200++ orang..

:)

Anonymous said...

aku ada near 1000 friend request tp tak approve pon. aku saspek orang2 yg baca blog. motif letak fb badge tapi tanak approve: sajer nak berangan artis. haha

yg ada sekarang pon dah 1000++, most of them tadek pon komen2 ker apa, bebudak geng sendirik jerk biasa peramah2. motif tak delete : menjaga hati, pasal ada jiran tetangga dkt kmpg. kang nanti ada yg mengata2 pulak aku ni sombong, takot MAK dapat saham.

tp dalam 1000++ tu 90% mmg kenal. cuma ada sorang jer nama mohd abu ke menda ntah yg tak pernah jumpa. sombong la dia tu, mementang kacak dengan taste aku. tetep sungguh.

Maya Ariffin said...

Oh yer.. aku terkesan!. Lagik add kat fb mau berkenalan bagai and ajak jumpa... tetiba??

Kau tak nampak kat profile yang aku ni dah beranak dua????? cam haremmm...