20110119

Apa yang aku dapat daripada memblog?



Disclaimer: Entry ini ada unsur2 narcissism. Agak2 nak termuntah, cepat2 tekan butang X kat atas belah kanan tu.

Ok, seperti yang dirancangkan, kali ni nak kongsi sikit apa yang aku dapat daripada berblogging selama ni. So people, what do I really get actually? Let's make this concise and short.

1. Is is money? NOT!! I wish I can get much as you earn, but am grateful for what I get and have so far. Tidaklah banyak sampai boleh beli 8 beg LV tanpa berfikir 2 kali. Cukuplah sekadar menampung duit topup hanset. Kesian kan? Haha.

2. If it's not money, then what do I really get from my writing? Popularity? NOT!! Aku tak fikir someone anonymous will get as much attention as much the other does. I don't think I can handle unwanted attention, let alone hatred. Tapi tipulah kan kalau menulis blog tak nak attention. Sikit sebanyak, mesti ada punya atleast 2.5%.

3. Bagi aku, kepuasan lebih terletak bila ada yang menghargai atau terkesan daripada apa yang aku tulis. Terharu kot bila ada strangers email aku masa mula2 tutup blog bertanyakan kenapa aku tutup blog etc.

4. Terkejut aku bila mereka2 yang bertaraf makcik dan pakcik (you know who you are) yang aku hormat boleh memberi kata2 semangat dan sokongan untuk aku terus menulis. What's more bila depa cakap they like what I wrote here. *air mata berjujuran.

5. Rasa terharu juga bila an unknown person boleh email aku meluahkan perasaan masalah rumah tangganya. Bukanlah maksudnya aku suka orang bercerita masalah kat aku, but who knows kita yang serba kekurangan dan merepek ni menjadi kepercayaan orang untuk berkongsi masalah.

6. Dan bila 2 minggu lepas, ada sorang hamba Allah email aku dengan sebuah cerpennya untuk bacaan aku. Dan lebih buat aku terharu bila cerpen tersebut katanya inspirasi daripada aku. Meleleh air mata keterharuan bila membacanya. Haha. Mungkin nanti boleh publish cerpen disini tersebut jika diizinkan oleh penulisnya.

Bagi aku, itulah apa yang aku dapat selama 5 tahun menulis kat sini. It's beyond my expectation. And those-you-know-who-you-are, I really hope (point no.7) the friendship that we build from this blogging will last forever.

I can never be CheDet(walaupun tulis point2 cam ni), or the inspiring arwah Yasmin Ahmad but inshaAllah I will always remain the merepek Mr.Blabber that you guys know.

Ok. Chiow for now.

11 comments:

kakchik@ella said...

U dnt have to b anybody dik. I like u they way u are.

Point no. 1 and 2 ~ terbaik dik. suka sgt2. hihi ..

Muhamad Khidir said...

nice.. em klu boleh tukar la gmbr about me tu
sekali tgk macam seram pon ada
(^^,)

theblabber. said...

kakchik..
haha. i wont anyone else but me. anyways, thanks :) very much appreciated. i ma no body without people like you (wahh, cakap macam 10k orang baca blog ni..hahaha)

khidir..
hensem apa gambar tu.

saya_arief said...

blog che det xleh challenge..
hoho.

afrohead said...

:)

Putri_Aizat said...

sy baru follow theblabber...tapi the blabber mmg de bakat dlm penulisan...tak boring pun baca...wlaupun pjg berjela...bila bca teringat kat satu blogger khai...tapi skang ni dia dah kurang dlm isu2 camni...so keep on writing...

theblabber. said...

arief..
the unbeatable Tun

afrohead..
;)

putri..
makaseh byk2. saya amat menghargainya :)))

hOtMaMa said...

yer.. mak pun salah sorang makcik2 yg suka baca blog uall..hikhik

eni said...

ulang balik ayat blabber kat blog eni dlu.... popular sgala x bawak kmana.. yg pnting.. tulisla dgn seikhlas hati.. ;)

ザ-sylver-shooter said...

ko dapat kawan , kawan macam aku..ke ko tanak berkwan ngan aku ?..

alalalala

theblabber. said...

sylver..
berkawan biar seribu, bro.

eni..
easy come, easy go :)

hotmama..
terima kasih mak! saya terharu. haha