20110105

How cheap we can be?

Bila terbaca tajuk suratkhabar Gadis dakwa dirogol teman ruangan majalah hiburan, aku tertanya2-how cheap we can be, and how far we can go being cheapo? Selepas 4 pertemuan baru mendakwa dirogol? Satu perkataan to describe her-BODOH. Betul, jangan menghukum tapi cuba dulu menilai. Tapi aku tak boleh terima rasanya for a 15 years old kid to pergi hotel untuk berjumpa kenalan majalah hiburan and tadaaa having sex with that stranger!

Teringat pada seorang kenalan perempuan yang begitu bangga bercerita dengan aku one night stand dia. Bila kena tinggal dengan si pakwe, makin galak dia ber"one night stand". Boleh tidur dengan 2 orang lelaki dalam satu malam. Aku rasa baik dia tukar profesyen jadi pelacur. Koman2 dapat gak duit. Ok, lame, I know.

Satu yang aku tak faham kadang2 dengan orang kita, some are just so proud being "jahat". Cuba la tengok budak2 baik yang muka ala2 nerd, skema, pakai kopiah, depa ni biasanya akan jadi bahan cemuhan oleh mereka yang kononnya tak-skema-sangat-urban-apa-barang-jadi-skema-kerana-hidup-hanya-sekali-oleh-itu-marilah-hisap-dadah-mahupun-merempit. Nak kata tak bagi nasihat, tipulah.

Berbalik kepada kenalan aku tu tadi, kami sort of lost contact, for not known reason. Kali terakhir aku teringat dia pergi buat medical check up sebab suspect HIV but end up her toooot was infected by kuman. Dia dapat penyakit Chlamydia.

I was wrong as I thought the chlamydia would at least changed her (tak banyak pun sikit), but to my surprise bila aku tegur dia last week (been ages), she bragged rather pompously "I dah tak macam dulu. Takde seks2 dah. Cuma now ni pergi clubbing minom2 je". Tak pengsan kau dengar jawapan dia? Haha.

What cause this problem actually? Is it because our sikap "esok-mati-kubur-masing2" yang turut menyumbang kepada permasalahan ini? Cinta? Bluerghhh.. Or it because budak2 baru nak up ni terlalu bangga dengan benda-benda yang tidak berfaedah yang depa lakukan? Or maybe kalau they intended nak berubah, people would just doubt about it and sebab kecewa dengan keraguan orang sekeliling mereka menjadi lebih teruk? Atau nak tunggu kena HIV baru nak repent? Atau memang dah gatal toooot sangat? Atau...atau dan atau. Pusing punya pusing, mak ayah juga yang nak dipersalahkan nanti.
Cuba setiap kali nak buat jahat tu kau bayangkan muka mak ayah. Kalau tak jalan gak, tak tahulah. Nothing wrong pun jadi baik dik oit. Kisah sangat orang nak cakap tu buatpe? Esok kau termengandung, dia ke nak bela kau? Macam2 bentuk nasihat dah bagi, tapi terpulanglah kepada diri yang mendengar nasihat tu nak berubah atau tidak.

Entahlah, yang pasti tepuk dada, tanya iman. Biar muka pecah rumah tapi pekerti mulia (auww...ayat tak boleh blah) daripada muka jambu tapi dok gigih upload gambar teguk2 arak kat facebook.

Aku pun takde lah baik sangat nak tulis2 camni, tapi as the older I grow, the more I think, I more I am able to differentiate between the good and the bad.

Ok bye. Entry boring camni takde orang baca. Nak pergi mandi.

theblabber: Majalah picisan apa dia beli agaknya ek? Picisan is as picisan does,and it just so true.

27 comments:

kakchik@ella said...

hi blabber ..

from 1st word till the last, agree with u. i dont need to add anything, sume blabber dh sampaikan. complete. bagus dik. like this n3 very much.

Anisa Hang Tuah said...

sentiasa menjaga,menjaga dan terus menjaga

Aien said...

siap mms gambar bogel?
*tepuk dahi*



p/s : ada member yg pernah 'termengandung'. dan dia pernah slumber ckp "SELAMA buat baru sekali termengandung", yg dengar pun berpeluh.

si aku said...

aku setuju dengan kau. bukan tak cakap. dah cakap banyak kali. tapi masih tak paham. apa pun, terbaik. penuh isi :)

Maya Ariffin said...

They just didn't learn.. so do we, sometimes... most of the time.

Cik A.i.d.a.n said...

what to do.
ni adalah krisis sosial yang semua rakyat Malaysia rasa dan kena hadapi setiap hari. well, couldnt say more.what was written semua betul. one thing is that, our media not play enough roles. tengok aje la brita-berita di kaca tv mahupun di surat khabar, semua shows negativity. tak ada pun berita yang boleh buat "KITA" menarik nafas lega.to certain extent, semua ni berkait rapat dengan macam mana didikan yang kita terima di rumah..tapi, ada gak lah yang dah terdidik baik, still buat perangai. tu memang tak dapat nak bantu lah. Kebanyakkan my fren yang bermasalah macam ni selalunya bermula dengan sikap ibu bapa yang selalu lepas tangan. They just dont care. Kalau nak carik siapa yg harus dipersalahkan, banyak sgt. Cuma harap kita-kita ni boleh lah membantu setakat yang terdaya.

p/s: well, to me personally istilah "menjaga tepi kain orang" adalah sgt tidak relevant utk di apply kpd masyarakat kita yang majoriti nya adalah Muslim. Sebab ISLAM memang menyuruh kita menyebok hal orang lain selagi tidak menimbulkan aib org lain. So, selamat menjadi penyibuk utk masa-masa akan datang..

Sekian.

Putri_Aizat said...

first time gi blog nih n baca entry nih..bagus lah entry nih...memang tak dinafikan ramai dak2 skang yang berbangga bila wat jahat...em...

Siti Nornadiah said...

what the..

Ann said...

de kwn ak dulu...1st time kenal, terus cerita psl dia penah having sex..kaki clubbing..

pelik ar gak, leh cerita kt aku yg dia br kenal...bangga ke ape??

Fyza d.Hana said...

bila nafsu lebih tinggi daripada akal.. emm..

still remember pesanan mak smpai skrg.. orang perempuan kena jaga dua mulut..

budak2 skrg menakutkan..

yernterry said...

org skang gila.da x de iman agaknye.haih,mintak simpang la..

Ju Asu Ra said...

dah tak ingat dosa pahala....asyik nak berseronok je....mcm tu lah jadinya...nauzubillahminzalik...

anne said...

setuju dengan entry ni... huhu.. pelik kot. nowadays rmai yg proud to be jahat~! klau tegur kite yg kne balik.. ades...

zyr zh said...

ape hal la de. yg komen semua perempuan. bahaha

zarina said...

last week p ngaji..ustazah tu cakap kalau ada anak2 gadis ni gatai2 sangat..cuba bawak p kubur biar dia dengar talkin...insya-Allah insaf

Peminat Katie Holmes said...

this is so true.
aku ada kawan yang dah rosakkan anak orang. and he was so proud to admit that.

& kadang-kadang aku tak selesa bila benda-benda 18sx dicakapkan secara terbuka. open minded sgtkah melayu sekarang ni?

theblabber. said...

pendek kata, ada akal, pakai.sia2 Tuhan kasi. esok dah tua bila kenang2kan balik, rasa bodoh sgt nak bangga dgn benda2 yg tak sepatutnya.

and yes, aku pun tak selesa bercakap benda2 18sx secara open, unless someone yg rapat.

zyr zh..
peminat katie holme and si aku adalah lelaki.

A E D A said...

i'm wearing spect and I'm hot indeed, haha

NICE entry anyway :)

Chooyaya! said...

orang sekarang ni kadang2 macam bangga and nak berlumba sapa lagi setan/jahat (segelintir la). kiter ni, kalau boleh lagi la nak sorok pasal ada sipi2 perangai saiton, golongan2 mcm ni pulak, selagi boleh tunjuk, ditunjuknya perangai busuk tu. haih. susah nak cakap.

kalau dah jatuh sakit, baru nak taubat. masa tu menyusahkan keluarga and mak/bapak. baru nak ingat tuhan.

tak berani nak ckp jugak la tuan tanah, aku pon bukan la baik sgt. still ada menda yg kena perbaiki, but then, wujudnya golongan2 yg berlumba2 nak tunjuk sapa lagi jahat ni pon kadang2 buat aku semak jugak.

anOOan said...

orang sekarang malu utk berfikiran kolot. sigh~

talkwithmykeyboard said...

is it wrong if i said they r not cheap but they r zero | have nothing

not good enough utk komen lebih2..

effie said...

wow.. speechless..

bEtTy said...

pernah dengar yang macam ni,

bertunang dengan orang lain,
ter-pregnant dengan orang lain,
yang jadi pak sanggup orang lain.
(real case scenario!)

ni bukan kes bodoh dah.. dah tak tau nak categorize under ape ntah.. -_-"

zyr zh said...

mejonye pompuan HIHIHI

theblabber. said...

aeda..
i know you're hot!! haha

choyaya..
terima kasih untuk nasihat dan peringatan itu makcik :)

anoon..
takot untuk berfikir secara bijak juga.

talkwithmykeyboard..
ya, me too not good enough.

effie..
hahaha :)

betty..
bodoh sungguh pak sanggup itu. cinta itu buta, mungkin.

zyr zh..
hihihi

Hazelsyd said...

very good entry again!

splattish said...

tepuk sebelah tangan mane boleh bunyik..ade bunyik angin je la..hehe