20110128

Reasons why I do not favor to befriend with someone with more than 1000 friends on their facebook.


Quite a title, isn't it? Well, I have just deactivate my personal facebook for reason I do not why. Hmmm..Not that I did it purposely,but quite rimas when people keep asking me whether dah keje or not and bila depa bagi nasihat yang buatkan aku lagi down, I think I'd better put it off for some times. Mungkin bila dah jadi jutawan nanti, aku activate balik akaun tersebut, or maybe bila nak invite kawan2 masa aku kawen. Who knows, right?

Well, thats quite a draggy introduction, no? Ok now mari kita terus kepada hujah pertama kenapa aku tidak berapa gemar untuk berkawan (literally) dengan mereka yang dalam friendlist di facebooknya sudah ada beribu2 kawan-walaupun mereka bukan well known selebriti.

Point No.1
Most of their updates will be revolved around "Farmville","MafiaWar","Cafe apa entah", etc. And most of their kawan pun also dari mereka yang tergolong daripada peminat tegar game2 di facebook juga, whom their barely know each other.

Point No.2
Aku tidaklah berapa kisah sangat dengan status pasal hasil tanaman mereka boleh dituai, atau mereka dipukul dengan bantal oleh kawan yang lain sebab ada butang hide tu, but what irritates me most is these people are berlagak as superstar. Oh Tuhan, orang2 sebegini biasanya sangat obses dengan gambar photoshop mereka dan merasakan sudah cukup cantik atau kacak untuk menyombong dengan kawan2 yang lain.

Aku relax je bila orang tuduh aku photoshopkan gambar walhal itu semua berkat wudhuk yang sempurna. (Gila lah, nanti Anita Sarawak marah aku pakai ayat dia.) Takde lak aku nak bajed artis ke apa. Lalala.

Point No.3
Saya rasa tiada kepentingan dalam hidup dia. Bayangkan eh, kita jumpa dalam satu jamuan raya (itupun tidak bertegur sapa), balik2 rumah dia request friend as I thought dia nak berkawan lah, but heck takde maknanya. Kalau tak approve kang, kecik hati pulak.

Aku baru approve 10 orang yang aku tak berapa kenal, tapi memandangkan mutual friend dengan dia ada dalam 40 orang, makanya tidak salah untuk dibuat kawan.

Berkawan kan biar seribu, kononnyalah.

Point No.4
Most of them tend to update everything about their daily activities on facebook (well, artis kan? Semua orang nak tahu dia buat dan makan apa satu hari ni). I presume they do not own a twitter account, just yet.

Sebenarnya, keempat2 masalah di atas ni boleh diselesaikan dengan hanya menekan butang hide yang disediakan. Hidekan terus post from si XYZ. Ataupun,delete je depa daripada friend list kome. Depa bukan perasan pun hilang sorang kawan. Tak caya, cubalah.

Sekian daripada saya yang tidak gemar berkawan dengan manusia bukan selebriti yang bajed glamer that everyone has to befriend with them (lepas tu boleh look down and treat as their peminat). Puking blood.

Don't blame me, blame it on the ego.

Ok, chow. Nak sambung belajar Fizik. (belajarnya 5 minit, layari internetnya 55 minit. Delete facebook pun tidak membantu.Siot arh!)

24 comments:

Aien said...

klu ckp nak wakilkan entri ni utk aku bole? haha

friendlist more than 1k
tapi bukan kenal pun
bajet cool la member ramai.

pervert :)

ザ-sylver- S said...

dah delete fb ke? radikal giler..hide for a moment dah la ..haha

si aku said...

Oh yes. Setuju. Most of them main game. Then request dekat akaun kita. Plus update status every minute. Add hanya untuk menambahkan lagi bilangan rakan yang sedia ada. Konon konon glamer mengalahkan Justin Bieber.

Dah banyak kali aku deactivate akaun. Tapi banyak kali jugak aku activate balik. Hehehe.

afrohead said...

sekarang ni ramai orang buat sampai 2 3 acc semata-mata untuk main game facebook sahaja. dan ada kemungkinan besar juga yang kawan sampai ribu-ribu ni biasanya spammers.

theblabber. said...

bukan radikal. cuma aku rimas kot dgn pertanyaan yg aku tulis tu (baca sampai habis tak ni??) hehe.bukan pasal berkawan dgn so-called artis ni. nanti dah tak rimas, aku buka lah balik.haha :)

i know it won't last long.huhu

aku tak suka orang yang berperasaan superstar yang tend to look down or treat kita ni sebagai peminat. bodoh kot orang camtu.

eira said...

ade bnar nye jgak 2..p xsmstinye sume org g2..wallahualam..

zarina said...

lately selalu buat pembersihan kawan-kawan..boring bila asyik tengok status mengiklan barang dan kena tag ngan barang2 jualan..tak payah hide2 :)

eni said...

jrg nk tkan add fren tmbah2 dgn org yg glamer cam 2.. ntah.. fren pun stakat tkan approve... then noting.. so x add pn x pe kowt... huhu

W. Hidney said...

actually statement muka berseri sebab wudhuk tu bukan dari anita sarawak. statement tu dari kak pah kita hehehe

FARYN said...

sbb tu aku kata.. pelbagai medium digunakan nak tunjuk kerenah masing2... mcm takde life eh...
hahaahaa

theblabber. said...

eira..
yup bukan semua macam tu and i didnt refer to everyone. but most of them kot macam tu. haha

zarina..
oh ye, terlupa nak include. some of them juga gigih mengiklankan barang2 jualan. but yeah, thats promotion and ive nothing against it.

eni..
tak luak pun kan. haha

hidney..
eh muka kak pah berseri2 lately. berkat sungguh wudhuk beliau.

farynn..
haha. aku tak berapa gemar orang camni. kalau betul2 jadi artis pun belum tentu laku.

Putri_Aizat said...

em...bro leh ke bertahan tanpa fb nih...huhu..skang fb dah mcm satu benda wajib...mmg byk org2 camtu...nak wat camner kita gak yg approve dorg jd friend...

theblabber. said...

haha..betul kita yg approve dgn niat nk berkawan. tapi sbb dia superstar wannabe, makanya dgn segera saja didelete dalam list.

FARYN said...

yang tak boleh tahan...
buat ayat mintak simpati..
nak muntah kot!!

tu blom lagi hari2 status berunsur kelucahan melampau.. geli kot...

Hariq-Sha said...

I spent 3 to 4 hours each time i edit my friend list. adoiiiii. EACH time 3 to 4 hours! (sebab tenet cnih kan "laju")

nak delete, tapi tengok mutual friends sampai 50 60 orang. dah mutual friends tuh ramai, kena pulak cek profile yang nak di delete tuh, sekali rupanya member sekolah. tak kenal sebab dok pakai nama entah apa-apa jer. so tak jadi delete. cycle berulang macam tuh jer lah. adoiyai..

and yet ada lagi 800++. but better lah kan, sebab tak over 1k :D

Zulfikar Hazri said...

wahahaha.. setuju2... gip me pai!.... yg lagi best... status update mcm eja2 lak... B.O.S.A.N.... semua nak eja... semua nak bosan... bila tak bosan pun aku taktau...

Zulfikar Hazri said...

Kak Nita pun pernah kuar statement wuduk... masa melodi tanya ape petua muka awet muda....

"kak nita pastikan kaknita banyak minum air kosong...hati kene bersih dik.. dan kak nita selalu berwuduk.. wuduk boleh serikan wajah...kak nita tak guna apa2 pun..." :P

Zulfikar Hazri said...

anda telah di Bloglistkan di Rasa Hati... :)

Askrie Hishamuddin said...

Saya setuju!!!!

Diorang fikir diorang Hot sangat. padahal kawan yang sampai beribu-ribu tu diorang sendiri yang add.

Jemput ke blog :) tq

theblabber. said...

zulfikar and askrie..
thanks a lot ye kome :)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

salam ziarah

Facebook makcik ada 26 org kawan je, 15 org makcik kenal, selebihnya, tak tahu siapa approvekan jadi kawan makcik.

Sam Posmen said...

haha. memang terbaik semua point di beri. sangat tepat dengan citarasa.

aku pon dah malas sangat nak layan. sikit-sikit request untuk game entah pape. siot betul.

pastu tak habis-habis sampai beli candies 20sen pon nak post. wadehel.

Alia said...

Sebab tu I only add people that I know, I mean lantak la dia nak ada kawan sampai 1000+ ke, yang penting, I know him/her, kalau rasa rasa dia ni jenis stok annoying, DELETE! LOL

...tapi skrang aku rasa guilty sebab I've got >50 requests pending and all of them are my blog readers..hahahaha..

And kadang kadang (kadang kadang je la) rasa kesian kat Don cause dah la dia tak kenal, then he has to make the ultimate decision whether to accept ke nak rejek..tapi rasanya dia pon biar pending je..hahaha!

I mean we don't want to be mean, tapi I think it's best not to campur adukkan your readers and your family.

Oh my!
I made myself sound like a bad person! No I'm not! HONEST!

LOL

theblabber. said...

Cik Ina minat Do do Cheng..
wow nama,panjangnya. i have like 30 pending request too!!

sam..
well bro, great minds think alike ;)

alia..
what if i know that person, but not that close. just don't like the feel of being terhegeh and the way they responded.