20110216

Of DSLR and talent.


Well, for those yang rapat dengan aku mesti tahu aku sangat passionate dengan fotografi. Boleh dikatakan ramai juga photographer yang aku minat ada dalam friendlist di facebook. Tapi dengan menjadi passionate semata bukanlah lesen untuk aku membeli dslr canggih lagi mahal.

Anyway, that was my FB status dated November 9, 2010 dan hari ni ada makhluk Tuhan bernama Obefiend rupa-rupanya pun berfikir benda yang sama dengan aku.


Aku takde isu kalau pemilik dslr menjadikan fotografi sebagai hobi. Dari hobi boleh improve skill, no? Tapi aku rasa annoyed gila bila ada certain groups of people yang baru seminggu dua beli dslr,terus nak claim diri wedding photographer lah, event photographer pejadah entah. Siap pakej emas, pakej kasturi, segala macam pakej lah dengan nama-nama klasikal ni.

Aku pernah bertanya kepada salah sorang kawan aku yang sangat berbakat dalam fotografi ni. Dan as I expected, dia pun kurang setuju bila talented-self-proclaimed-photographer ni kenakan cas yang mahal setanding dengan harga yang dikenakan jurugambar professional lain. Ni dah jadi tak adil sebab nanti orang akan mempersoalkan kreadibiliti seseorang jurugambar profesional itu.

Orang lain semua berguru bertahun kot sebelum boleh syok sendiri nak buat segala macam pakej. Berhabis berpuluh ribu untuk wide lens,micro lens etc. Ni setakat dslr semata, dah gila babi syok sendiri. Dah la syok sendiri, photoshop pulak overdo. Sampai hilang originality gambar. Gambar pulak takde momen, not telling a story. Kosong. Pose-pose yang tipikal.

Tapi bagi aku senang je. Kalau gambar tahap handset daun nokia tu, practice harder before you can claimed yourself any better than those who doesn't own the overprice camera. Remember, a good photo is not only a matter of how mahal your camera is, but also depends on how creative and talented you can be.

Anyhow, here are some of the photographers that I seriously think they're blessed with talent and creativity. You won't regret to hire them for your big day (and won't waste your money,too). Have a look at those links.
Apapun, tak perlu terasa dengan entry ni kalau rasa gambar hasil dslr kau mantap lagi marvelous belaka. After all, it's your money. Suka kau lah kot nak buat apa kan? Haha.

Peace yowww.

theblabber: Semua orang boleh pergi karaoke, but that doesn't promise you'll have a good voice.

22 comments:

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

ad gk dgr cerita drpd photographer professional tntg cerita cmni. y lbh kesianny, pasangan pengantin lah...hasil pic wedding dorg teruk ;( tapi cas...ya ampun mahal !

Zulfikar Hazri said...

hahaha, aku dr dulu takpenah ade camera digital pun.. pakai camera henpon pun.. masa gi jenjalan kat jeddah dulu pinjam digital camera kawan.. teruk betul aku ketinggalan zaman kan...

afrohead said...

aku melihat DSLR ini sebagai trend bro. i mean kids with DSLR hanging on their neck is everywhere.

usung DSLR sana-sini tapi gambar yang dihasilkan macam budak darjah satu.

their camera is more to showing off than passion.

bakat fotografi kalau usaha belajar dengan penuh minat insyaallah boleh dipupuk, tapi kalau pakai semata-mata nak show off dan terikut2 dengan trend itu cerita lain lah :)

baincardin said...

Setuju!

dslr ni bain memang fail! ^_^' tak mampu nak memilikinya pun...

pakai compact digicam biasa je pun kalo kene tekniknya pun mampu dapat gambar yg best². ^_^

VFN said...

bukan nak dengki if org itu mampu beli DSLR.. tapi geli hati bila claim diri sendri itu as PROFESSIONAL PHOTOGRAPHER...padahal skill tu boleh buang ke laut la! pastu yg kelakar,usung ke hulu ke hilir DSLR tu...nak menunjuk2..dah jadi riak kan?

zaman aku blaja photography dulu..sgt hazab...masuk dark room..cuci pic sendri..kena buat research bagai how nak snap good pics..tu blom lagi kena dera masuk studio dgn lecturer..takde la plak skang ni aku berlagak bley jadi good photographer kan?

Sam Posmen said...

sekarang ini banyak sangat budak-budak 'poyo' baru dapat dslr. ilmu baru setahun jengkal tapi guna lebih untuk menunjuk.

i don't think that's a cool gadget for those sekolah pon tak habis lagi.

aku tak kata salah untuk pakai camera mahal-mahal. yang salahnya bila pakai niat hanya untuk show off. wtfuu...

bagi aku compact camera is more better for beginner one. sekarang kan banyak kamera yang guna teknologi dslr

yunovelis zarai. said...

have you heard bout him ->

http://bakrihafizhisham.com/blog/


a very talented young man. tapi payah nak mengaku yang dia professional. very down to earth.

Putri_Aizat said...

yup setuju 100%..

sesuatu gelaran itu bukan datang dari diri sendiri...tapi dtg dari org lain..baru lah betul...

M.D 沙美美 said...

selalu je karaoke walau suara tak sedap. aci ke? =,="

kamera besar2 ni dah umpama aksesori bergaya lak la ni...

Kap said...

aku dulu pakai slr ayah,
lepas tu beli compact sendiri,
trus pula upgrade ke digital compact,
sekarang baru dslr.
peringkat demi peringkat,
miskin beb.

pasal trend ni, the brighter side is kita tahu siapa yang suka show off tu,
and buat masa ni still anak orang kaya.
sebab walaupun apa orang cakap, dslr masih mahal.
anak orang kaya pakai paling cikai d90, kalau canon 5d pun ramai.
kalau orang baru kerja stabil pun berkira kira nak beli wei.

l.i.f.e said...

akak tak de kemera berat tu, tapi kadang wonder gak, tak penat ke usung dslr. berat tu

Gluck Yusof said...

I prefer lomo/polaroid :)

aien said...

hmmm saya setuju gak dgn benda ni, saya dulu2 pakai kamera filemje,pastu gne compact tu,dah lme2 ngidap slr,tp nk dptkan slr punyelah lame.

ramai gak yg ingt dah ada slr,dia adalah fotographer,tp gmbr bese2je. sedara sy pun kna,byr mahal,tp gmbr kawen xcntik pun.lawa lagi yg guna compact kamera.

ザ-sylver- S said...

hahaha..
aku sangat tak paham kenapa sepupu sepipit aku yang tk abeh2 diploma itu, sibuk dok tanya rege-rege dslr itu-ini..

jalan2 gendong dslr cool barangkali

well,
masa start pakai d40 3tahun dulu, aku pun terhenggeh2 gak macam derng, cita2 tinggi,tapi makin hari makin ramai gambr2 pro yng aku tengok, rase bangang sial dgn prangai 'bajet prasan bagus' tu dulu..

skrng just enjoy stick tgok to pro's photo only sambil lyn lgu orba squara..

btw, i don't give a shit if someone, who really have the talent and the passion,i do appreciate them, at least they got a gut to explore something to remember ,
But unfortunately, for my big day, i'll hire those who already devoted thier life into this photographing industry , yang ade studio ngan label sendiri,
Bukan brader2 yang wat side income-side income hujung2 minggu ni..
Lagi satu, ade webpage sendiri, tanak la , blogspot2 ni.
:P

theblabber. said...

ザ-sylver- S..
aku suka komen kau. well, ada juga yg guna blogspot, tapi gambar superb.

to all..
aku still tak boleh terima orang yg tak cukup training (read: ilmu) dah claimed diri sendiri photographer, regardless of how pricey the camera can be.

dan aku tak sabar nak tgk lepas "trend" dslr ni, trend apa pulak agaknya eh?

yes, lomo is superb. i prefer lomo too!! :)

p/s: bakrihafizhisham nice juga gambar2 beliau :)

Anonymous said...

Dorang nak hayun ke , dorang nak gantung ke, dorang nak flush dalam jamban ke, nak capture self portrait depan cermin ke, gamba katak ke, mata lalat ke,
THEY AFFORD TO BUY AND DORANG BELI GUNA DUIT DORANG, BUKAN DUIT KORANG. Daripada korang buat dosa mengutuk people mcm ni , baik korang buat keje sendiri , ignore je. MIND YOUR OWN BUSINESS. Dia nak hayun, nak tonggek , nak terkangkang pegang camera, SUKA HATI DIA LA, DUIT DIA.. "You know your damn role and shut your fucking mouth". People yang wise, and tau judge n tau pilih yang mana pro n yang mana tak, they should know how to choose the right photographer for their big day .
and trust me,
PEOPLE NOWADAYS TAK STUPID ENOUGH MACAM KORANG. OTAK SEMPIT :) arrogant, bangga dengan dslr n skill korang yang hebat.
Ada skill hebat, simpan sorang, tak ajar, tak willing to share, buat apa?
bawak kubur je.
Tak kemana.
pikirkan.
DAN SELAMAT BERAMAL :)

theblabber. said...

:)

Zainal Adibinti said...

Anonymous February 23, 2011 1:24 AM ni ada kat sini gak? LOL. Apahal dia marah sgt? Aku copy paste balik apa respond aku kat komen dia.

aku rasa bagi orang yg betul menghargai photography mungkin akan rasa annoyed bila photography dijadikan sebagai trend sampai rasa photography itself dah macam sampah.just be humble dah la.nak megah apa la dgn barang kat dunia ni?bole bawak gi akhirat ke dgn show off semua tu.

Anonymous February 23, 2011 1:17 AM - anda mcm kurang bijak. haha. "Daripada korang buat DOSA mengutuk people mcm ni , baik korang tonggek , nak terkangkang pegang camera ..." bukankah kau sendiri sedang buat dosa dengan berbahasa "You know your damn role and shut your ****ing mouth". ? apa tu? haha. Kalau nak jadi peguam bela pun jangan la smpai kata² tu termakan kat diri sendiri. LOL. 1 lagi yg kau marah sangat ni kenapa? ada masalah dengan lecture ke apa? LOL.

theblabber. said...

zainal..
1) anon tu tak faham apa yg aku tulis. semua point yang dia tulis tu, satu pun aku tak sebutkan. aku pun dah terang2 cakap aku takde masalah orang yg jadikan photography sebagai hobi. masalah aku ialah dengan orang yg baru seminggu beli camera mahal dah claimed diri sendiri wedding photographer.

4) dah terang2 aku cakap jangan terasa kalau gambar korang maveles lagi superb. anon tu terasa pasal gambar dia tahap sampah la kot?

2) dia kata aku buat dosa mengutuk. bukanlah mengutuk, tapi sekadar mengomen. plus dia pun dosa gak mengutuk aku.

3) i dun mind kalau anonymous kat atas tu being stupid, tapi please lah do not be soooo bodoh sombong. marah sangat agaknya, dia sampai tak baca. dok kopi pes komen yg sama kat blog obie.LUAS sgt otak dia sampai komen kurang pandai camni? Haha

Bib Abdul Hamid said...

dah setahun bermain dgn DSLR tp masih belum mendapat apa yg dekehendaki... tp memang best jd photographer.. :)

Anonymous said...

Salam bro,
Nice toughts..
aku bukan ape..pasal gamba wedding ni kadang2 bukan masalah duit. yang photographer bagi hasil yang kurang memuaskan pon satu hal.

dalam banyak2 wedding photographer ade la dalam list tu aku penah pakai.
tapi dah lebih setahun dah aku tak dapat output macam yang dah janji dulu. depostit lebih 50% dah.

Aku dah tak tau macam mana mau mintak dah.kalau dapat pon ape cerita dah setahun tade orang nak tengok dah.

seriusly dalam kes2 macam ni pengguna dah tak boleh buat apa2.duit dah bagi, janji sume tapi kene jugak.

kalau diberi pilihan mmg nak tgu hasil dulu baru bg duit.

sorry bro.penat mintak dah.kalau die baca ni pon takpelah.simpan je la hasil2 tuh.dah setahun beb.ade album pon sapa nak tgk dah? anak dah satu pon.duit saya bukan banyak pon. baya photography ribu2 kan...

theblabber. said...

don't worry bro/sis (??). none of them read my blog except arwah taufiq dulu. anyway, i feel you. saya ada kawan yang dah spend dalam rm8k, but until today (dah 2 tahun kawin), masih tak dpt2 lagi gamabr kawennya. eh why don't u write a testimony about these people. ye lah, selama ni orang selalu kagum dgn hasil depan unknowingly how bad they treated u. once bitten twice shy, kan?