20110206

Of Sunday rambling.


Aku tak pasti samaada perlu bersedih atau ketawa bila ada orang boleh tulis "jangan ingat banyak membaca dah pandai" kat blog dia. Mungkin patut bersedih kerana sifat ignorance penulis tersebut dan mungkin patut ketawa kerana dia mungkin sedang berbuat lawak.

Aku rasa membaca buku lebih baik (depending on what you read) daripada camwhoring semata2 nak tarik so-called trafik ke blog to the extent memalukan diri sendiri. No,it's not funny, but it's lame. Ya, I'm jobless but not that desperate that I have to be clown for people to laugh at. You ain't get any richer by doing that.

Aku tak pasti kenapa bila sesorang tu sudah punya beribu2 followers di blog, dia akan ada satu perasaan bagus yang mana orang lain tidak boleh tegur. Kalau Hazrey cakap menyuruh orang meletak header sendiri di blog mereka adalah satu perbuatan paling lame di blogville, aku pula merasakan mereka yang memaksa orang memfollow blog mereka ibarat seorang lonely-friendless-geek-guy yang memaksa minah2 cantik keluar date dengan dia kalau nak meniru time exam nanti. At the end of the day, mamat geek tu buat analisa dengan bangganya- tahun ni aku sudah berjaya memikat 80 hati gadis2 walaupun mereka sebenarnya terpaksa jadi date beliau sebab nak lulus periksa.

Make sense tak contoh kat atas tu?

Well, my point here is, we can be stupid (me myself is stupid, too), but not stupid-cocky (read: bodoh sombong). By you membodohkan orang yang banyak membaca (again, depending on what you read), anda telah meletak diri anda at the level of everyone's foot. Hina sekali.

Bodoh koman2 boleh diajar, bodoh sombong?

Ok sekarang, ada siapa2 dah katam buku Life of Pi tak? Boleh tak ceritakan sinopsis kat aku, sebab banyak membaca pun bukannya pandai pun aku. Mungkin kena update blog 4-5 kali sehari dan memaksa orang jadi follower so that nanti hujung bulan boleh buat analisa baru boleh nampak pandai, gamaknya?

theblabber: It's your own blog. Feel free to write anything, but be wise please.

17 comments:

afrohead said...

aku banyak membaca. tapi aku banyak membaca komik. hehe

aleya anuar said...

ya betol.. beza orang bodoh dengan orang bodoh+sombong adalah sangat ketara..
lagi bagus bercakap dengan si bodoh dari bercakap dengan si bodoh+sombong sebab dah pasti dia rasa dia je yg betul..

Askrie Hishamuddin said...

totally agree with you! :)

theblabber. said...

anas+aleya+askrie..
jom ikot aku p jogging!! hehe

Hazrey said...

ala gua baru nak suruh orang letak header. hahahahahhhahhahahahahahahah. abis macam mana gua nak dapat awekssssssssssss....ssss...ssssss.ssss... macam fasha sandha?????

theblabber. said...

soraya mana kau nak campak bro? untung2 boleh naik helikopter free sambil mengunyah kacang menglembu.

hahahaha.

Aien said...

"bodoh koman2" <-- lama tak dengar perkataan koman. haha.

p/s : good sarcasm.

mamasita said...

hobi saya membaca tapi bahan bacaan yang menarik dan berfaedah..

aleya anuar said...

HAHAHA.. memang aku pegi jogging p0n tadi.. dan2 jek nak jogging jugak kan

eni said...

wah~! lpas rindu baca blog ni... haha.. balik kmpg x de tenet la.. huu.. ok sorry off topic sat.. haha

eh?? ska membaca blog~! haha.. plus buku motivasi.. cewah.. tp seyes la.. motivation book best kot..
x ske suh org follow blog... mcm~~ murahan pn ade gak~! opsss~!!!!!

haha

Zulfikar Hazri said...

ko ni berpikiran kdg2 mcm aku.. aku suka bace sinikal dan sarkastik ko.. hahahaha....aku benci org kecik hati bila kita tak follow blog dia...puiihhh

aznee yunos said...

dia pandai membodohkan diri didepan orang lain.orang lain banyak baca buku sebab sedar kekurangan diri hehe tapi dia ... =) cheers~

ghost writer said...

aku membaca bukan untuk pandai..untuk tahu apa yg aku tak tahu..

Siti Nur Aminah said...

aku dlu gile update blog..bodoh gak.hahahhaha,,

tp kan..kalau nak pandai, seriusly memang kene bace..bile ada usaha..serius memang akan lekat kat kepala kuat2

theblabber. said...

aien..
haha. dah lama tak sarkastik seperti ini.

mama+eni..
bagus. tak rugi pun membaca. baca je lah apa saja, asal masa tak terbuang.

zulfikar..
mulut aku mmg celupar. tapi dah tua ni agak slow down sikit. celupar tapi bertempat lah kan. and with class, of course!!haha

aznee..
ni yang orang kata-pandai tak boleh diikot, bodoh tak boleh diajar. eh betul ke?

ghostwriter..
dan bila kau dah tahu apa yg kau tak tahu,makanya pandailah juga :)

aminah..
takpe nak update byk2.it's your blog after all. as long kau tak paksa orang follow (senang nnt hujung bulan ko boleh buat analisa dengan banggnya berapa ramai follower) sudah lah. haha

Kap said...

bilangan follower tak penting.
asal entri ditulis atas niat berkongsi kira capai dah matlamat.
yang aku tak faham yang banding banding ke-famous-an.
famous tu penting sangat ke bila berkongsi???

Anonymous said...

dh habis dah baca buku life of pi tu. why nak baca ?