20110321

Aku tak faham.


Aku tak faham kalau orang nak tanya soalan bila nak kawen kat aku. I mean hmm being jobless, mana ada anak dara yang nak kot kan?

Soalan tu layaknya tanya kepada mereka yang dah stabil kerjayanya, cantik keretanya dan besar pula rumahnya, tapi still tak kawen-kawen lagi.

Aku tak faham juga bila orang tanya bila nak kerja. I was like hmmm. Bukan aku tak cari kot?

Dude, if I am able to answer those 2 questions, surely I know when I'm gonna mati soon, too.

So let's Tuhan buat kerja Dia. And you, sila ada common sense sikit by asking a good question instead,like-apa sumbangan anda terhadap pembangunan ummah etc.

Ok?

19 comments:

yernterry said...

soalan-soalan tu mmg klise brader.mase aku jobless hari tu, rasa nk lempang sekor2.
bukan kita x usaha kan?

relax, semua tu akan datang.jgn benti mencuba ok?

yg part teman hidup tu aku pon masih tak dapat lagi caranya, samaada nk cuba atau tunggu.hehe

Askrie Hishamuddin said...

InsyaAllah, kalau ada rezeki, ada lah Tuhan nak bagi. Tuhan sentiasa menguji hambaNya. Amin

kakchik@ella said...

sib baik kc tak tanya. if not .. ambek kau. haha ..

Republic Aku said...

salam,..buat apa yang patut...

A E D A said...

super LIKE!

p/s: oh ye, hanya org menganggur je mampu komen on time :P

VFN said...

kadang2 memang menyampah org2 yg suka tanya mcm ni.. kalau menolong carikan takpe gak...

i.am.belle said...

bila nak kerja? soalan tu mmg patut bg penampar terbang.

biasalah tu ada jenis manusia mmg suka tgk org lain rasa sakit hati.

usaha dan doa tangga kejayaan :)

Suara Kalbu said...

Orang ni kekadang bukan tak tahu tapi saja buat-buat tak tahu tanya soklan bodoh dengan tujuan nak menyakitkan hati. Contoh mcm akak ni.. org duk tanya..

" kahwin dah 8 tahun tapi tak ada anak lagi. Tak nak anak ke ? "

Rasa mau benam dia 7 kaki dalam tanah

Soklan bodoh. Tak pun memang dia bodoh kut ngeh ngeh

theblabber. said...

kak, i think your problem is much bigger. mari sama2 belajar bersabar dan terus berdoa :)

cik azeya said...

hehe. sepak je laju laju muka dia. kehkehkeh.

syamimi fatin said...

kalu ank dara, ditanya bila nk kawen. bila dh kawen, ditanya bila nk dpt anak... soalan2 ni mmg xkn habis... kalau ada rezeki, insyaallah ada. xpyh ditanya

athirah_trah said...

ade lg soklan y "best"

"bila la nk abes bajar tuhhh...tua2 dh x kawen2 kang"

soklan mcm nie mmg leh makan portion iman sabor tuh, hampir separuh...klu x kenangkan org tua y ckp, mmg dh sound dah balik

mintak la, di kuatkan sabo bnyk2

afrohead said...

ini dua soalan yang aku paling benci.

De' Nurul said...

selaku orang yang tengah jobless, memang aku sangat memahami perasaan kau. soalan wajib yang buat rasa tak nak pegi jumpa orang dan sedara mara sekarang adalah : kerja apa sekarang? bila nak kerja? bila nak kawin?

baik kau tanya aku je, bila nak mati? kan senang kalau aku tau jawapan dia.

fatt said...

aku dah lali soklan gini...aku hadiah sengih je bila org tanya soklan ni..dia ingt nak cari bakal somi cam beli doyan selonggok 5sen ke?! hmpph~

bakisz said...

mister blabber.. makin lama makin awesome! i like u!

T said...

Bila dah kawen, mesti tanya bila nak ada anak? Kalau ada anak, tanya bila nak ada adik? Bila anak dah besar tanya, anak nombor berapa? UPSR berapa? PMR? SPM? Anak masuk U mana? Anak bila nak kawen?

It's never ending for these people.

Kalau orang tanya bila nak ada anak, I jawab anak mahal dan rasa sangat tak bertanggung jawab to bring new life to this world kalau memang dah tahu tak mampu, macam kalau takde duit gatal nak beli ferari. Tapi kalau dia nak kasi $1 million, esok jugak I boleh start buat anak. Tergamam orang-orang yang bertanya. Lepas tu dia mesti cakap, anak tu rezki, duit tu boleh dicari. Yeah right! If it was that easy, takde la I kena jadi suri rumah paksa-rela for more than a year.

Don't give up with your job hunting. Yet, don't put too much hope on anything.

Job interview pun nanti suka tanya soalan bodoh "kenapa tak kerja for the last one year." Nak ketuk je kepala interviewer tu, tak pun nak je cakap, "oh, the economy is doing great, so I took time off for a long vacation in Europe." Grr... Unemployment dekat sini punya la tinggi boleh lagi tanya soalan bodoh tu. Application for kerja part-time pun, I kena reject left and right. Finally, after thousands of resumes, I dapat kerja. My current boss tak tanya langsung soalan bodoh kenapa tak kerja for last one year. Padahal the job I applied for asked for people with way more experience that I had.

So again, don't give up, and just take one day at a time.

Kalau orang tanya kenapa tak kawen, cakap je you ada banyak sangat duit takut nanti buat majlis 7 hari 7 malam orang jeles pulak. Lepas tu ketuk sikit kepala orang yang tanya tu.

Paksu said...

alamak... aku pun selalu tanya pasal keje ko. tapi aku tanya 'dah jumpa keje?' kan, bukan 'apsal tak keje?'... sape lah yang pandai tanya camtu. bagi je tigapat das lelaju.

aznee yunos said...

soalan bijak untuk pembangunan ummah saja dilayan. kekekeke~

basa basi yg buat sakit hati adalah lumrah orang kita. tanya bukan sbb nak tahu tapi saja nak tengok reaksi kita pastu bagi nasihat la perli sikit2 ntah pa lagi yada yada pftt~

kalau tanya leh rekomen takper gak kuang3