20110304

Of Ir, Dr and Mr.


Kenapa bila ada Dr (doctor) people can refer as "doctor" or doc for short, tapi bila someone ada Ir (Ingénieur-professional registered engineer by profession) depan nama dia, people tend to panggil Ir (sebut: eye arr) instead of sebut penuh "Ingénieur" itself?

Kalau macam tu, instead of panggil mister (Mr.) kita tukar panggil am arr lah. Baru adil!! Haha

Dr Helmi: Hello am arr blabber, jom pergi solat Jumaat.
Mr. Blabber: Jom, saya tumpang kereta dee arr, ok?

Or maybe sebab matsalleh tak berapa nak kisah sangat kot dengan gelaran-gelaran ni??

17 comments:

anOOan said...

yeke? rasa nya dalam majlis2, depa akan dipanggil engineer.engineer blabber for example.kan? macam Ar. akan di panggil arkitek. kan?

Kap said...

gerak ke masjid dulu, Ee And (En.) Blabber.
penuh nanti jenuh berdiri menunggu dapat saf.

zaidzali said...

sbb bila sebut IR lebih sedap dari sebut DR or DOC...i think la...

afrohead said...

sebab nak sebut Ingénieur panjang sangat.

Alia said...

Kau ada Ir. ke?

A E D A said...

afterall what's the use of those titles kalau semua tu fake je kan?

p/s: I assume u've read today's news :D

Siti Nur Aminah said...

sebb dorg xthu nak bunyikan Ingénieur

theblabber. said...

anoon..
haha. betul,kalau majils rasmi ada protokol.tp biasanya how student and collegague referring these people. Eh, saya baru tahu pasal Ar tu. Kolot kan? haha

Kap..
Hari ni dapat duduk Am Arr Kap.

zaidzali..
salah sebut orang ingat dog pulak ek? haha

afrohead..
mungkin.

alia..
not now, muda lagi. doakan one day nnt, inshaAllah

aeda..
fake as in tak diiktiraf oleh badan2 bertanggungjawab ka? Kalau Dato'/Datuk fake selalu gak lah dengar.

aminah..
Sebut macam biasa je, Doc :)

T said...

Dekat US, orang tak kisah sangat dengan gelaran-gelaran ni. Professor pun dengan budak-budak guna first name basis. Even, Big Fortune 500 or Wall St. company punya CEO pun guna first name basis dengan pekerja-pekerja company.
Dekat malaysia, pegawai pun kena panggil Encik; lagi la kalau ada Dr. atau Dato', boleh kena pelengkung kalau salah panggil. I pulak geli kalau orang panggil Cik, Kak, Puan, atau Mrs.(this one sebab my last name tak tukar lepas kahwin).

theblabber. said...

T..
agreed. sama masa I kat UK dulu, relax je panggil nama. Maybe sebab Asian upbringing kita dididik kena panggil someone yg dihormati dgn panggil yg dirasakan hormat. Nak buat camne kan.

T said...

Tapikan, bila kena paksa hormat orang yang dihormati, selalu nya lagi kurang dihormati orang tu--kena kutuk lagi dekat belakang. Lagi satu orang yang expect orang panggil dia dengan gelaran-gelaran ni selalunya kurang menghormati orang lain. Kenapa susah sangat nak hormat orang takde pangkat, tak belajar tinggi, tak banyak duit, tak sama bangsa atau agama? Sangat hipokrit.

theblabber. said...

betul. totally setuju. senang citer-respect begets respect. tak semestinya tua kita kena hormat. kalau tua tapi perangai dan cara berfikir macam budak2, they don't deserve my respect at all.

bukan penggoda said...

why must i read ur name as 'babbler'? shait. kahkah.

theblabber. said...

ang why must i read your name as "bukan penggoda"? kahkah :)

cimut munniey :) said...

erkkk erkkkkk .pangkat tak penting yang penting hatiiii :D

bukan penggoda said...

it's written there 'bukan penggoda' but yours is actually blabber, but why must i read it as babbler instead of blabber? ok watever. abaikan. hahaha.

theblabber. said...

oh ya la, baru perasan. different spelling. same meaning. haha