20110725

Ada benda yang kita patut terima saja.


Ada kawan aku selalu question or argue akan sesuatu. Misalnya, sebelum buat analisis, dia mesti nak tanya punya "kenapa kita measure kat suhu XX, bukan ZZ?". So, nanti akan ada lah the other colleague tolong jawabkan, "dah dalam method macam tu, kita follow saja". "Oh, tapi aku lagi suka untuk tahu the reason behind it", kawan aku tu membalas kembali jawapan yang diberikan.

Pada suatu hari..
Kawan : Eh theblabber, sebelum buat ni kau dah tahu apa purposenya?
Me       : Dah.
Kawan :  Kenapa kau guna yang ini, bukan yang itu?
Me       : Dalam prosedur cakap camtu.
Kawan  : Tapi mesti tahu juga kan kenapa tak pakai itu?

Ok, fine dia menang. 1-0

Satu hari lain...

Kawan: Kalau kau measure lebih daripada ni, apa jadi?
Me      : False result?
Kawan : Kenapa mesti nak measure every 3 deg C temperature drop?
Me       : It stated in the method.
Kawan  : But why?
Me       : Dalam hidup ni, ada benda yang kita hanya perlu terima saja. Tak perlu persoalkan.
Kawan : Eh perlu. Sebab everything happens for a solid reason.
Me       : Ok, kenapa dalam solat kau kena rukuk, instead of lompat-lompat??
Kawan tadi senyap seribu bahasa tanpa kedengaran apa-apa lagi soalan selepas itu.


Ting ting ting (bunyi loceng tinju menandakan kemenangan bagi pihak aku). 10-1.

Dalam hidup, tak semua benda didalam batas logik akal pemikiran manusia. Ada yang boleh kita persoalkan, dan ada juga yang kita perlu terima saja.

Dan soalan aku, kenapa tiket flight nak balik raya ni mahal sangat? Wajarkah aku memikirkan jawapannya?

LOL.

19 comments:

Afyy said...

Hahahahahahah pap! Kena sebijik!

Cik Ciku said...

that rite, not every single will happend with reason, xpyh nk sakit2 kepala tuk semua bnd kalau dh takdir mmg mcm tu


raya kt sabah je la, thun ni,haha

nil said...

nak query setiap benda y jadi, tanyalah diri sendiri dulu. dah tak tau, pegi la cari jawapan..

Liyana malek said...

kenapa dalam solat kite rukuk bukan lompat2 pasal kite ikut sunnah nabi. n sunnah tu can be legislator pasal yg wat tu prophet, bukan calang2 orang. yang procedure tu orang yg terer yang wat, but kite msh leh gne reason naper die wat camgitu. sometime, kite kne think outside the box tuk jadi terer gak:)

The Conversationalist said...

Tahniah..This kind of people can be annoying sometimes. I must applaud you for having the patience to entertain them. If it was me, that person might be eating my fist for dinner.

theblabber said...

afyy..
kena sepuluh biji.

cik ciku..
should be fine kan raya kat sabah? *in denial

nil..
betul and i hate people who trying hard to be smart end up looks so not clever.

liyana..
kenapa rambut anda warna hitam ?? (kalau rambut anda warna sebegitu lah). Any answer that beyond the box for this question?

conversationlist..
tq!! haha. those annoying should be thought a lesson, right?

A E D A said...

Tiket mmg mahal! *nanges*

oh menjawab soalan entry lepas (tq for asking!), tak start lg, will be in miri by 16th august, tp dah survey tiket blk raya lol

T said...

Rambut hitam sebab genetik, belum ada lagi mutation rambut merah jambu :-P

But I agree that we don't have the answer for everything and sometimes the best answer is really "I don't know" rather than pandai-pandai buat hikayat. Or you can say to the interested party, if you really interested why don't you do research on it and let me know what you find out. It's one thing to simply ask, even a 3-year-old can do that; it's another thing to inquire and actually look for the answers, sometimes it would take years and ages before the question is answered. So, to expect the answer always be there when you asked is actually selfish, or the opposite of smart because that person would actually believe in cerita dongeng that "answered" the questions rather than look harder for the real answers.

Cik Ciku said...

yup, xde mslh pn raya kt sabah tu, jauh dr parents, tak yah bagi iyad duit raya, no hal la kan??hahahahaha

Gurau2 je ye=))

theblabber said...

And why your genetic is so? Hahaha.. See, this is all a never ending question. And yup it's best to just say "i dont know" rather trying to tell the world that u are one smart being but in real u are not more than a mere annoying person.

Fazrol Bin Che Isa said...

hai, boleh tak aku jawab hanya tuhan aje yang tahu? sebab akal manusia tidak boleh mencapai segalanya. silap2 boleh gila. sedangkan Allah hanya memberikan ilmu kepada manusia ini hanya setitis air di tengah lautan yang luas.( untuk jawapan yang tepat sila rujuk kepada pakar ).

theblabber said...

Yup fazrol, u got my point :) bukan semua soalan tu kita tahu jawapannya.

My Aisy said...

hambik ko....haha...terus senyap seribu bahasa...dah takyah nak tanya2 dah...

n yg last tu bayar jek lah...raya kan...

theblabber said...

Pinjam duit. Haha.. If money it's not an issue, i would buy it straight away :)

shasha said...

Opss..saya adalah sama seperti kawan tu..selagi rasa tak leh terima dek akal..suka nak tanya..confirm teammate saya chop saya ni annoying..gulp!!

Cik Nera said...

bosankan dengan orang dok asek bertanya benda-benda macam tu!?^_^


tag itu ada ku buat pada next n3.. terima kasih sbb tag :D

ANYSSADILAHLAH said...

yup! so damn true! saya ada sorang kawan macam ni. suka tnya byk. especially masa nk dekat exam dan selalunya at last mengelirukan saya balik. kasi hati panas je.. emo pun ada sbb asal la dulu masa belajar dia tak nak tanya lecturer dia je. haih

Cik Ciku said...

selamat menyambut ramadhan al-mubarak, moga ramadhan kali ini akan lebih baek dari yang sebelumnya=))

assalamualaikum....

EZAN IDMA said...

beli k.terbang sndiri je hhaa