20110720

Doa itu senjata orang mukmin,maka berdoalah kerana Dia Maha Mendengar.


Masa zaman matriks dulu ada ustzah ni cakap "kalau berdoa minta la yang baik-baik.Be clear with what you want. Kalau kamu minta nak jadi penyabar, nanti Tuhan uji pula kamu dengan macam-macam ujian,nak tengok bagaimana kesabaran kamu".

Masa aku study dulu, aku pernah tercakap kat kawan aku "I feel like working in the lab. Dealing with the data, analysis and such". Kawan aku cakap keje tu boring, tapi aku cakap "no harm trying".

Masa kena gosok kemeja dan seluar slack ke opis dulu pula, aku selalu berharap nak kerja yang tidak memerlukan aku untuk menggosok baju dan seluar. I can spend hours kot untuk menggosok baju. Well, Virgo kan si perfectionist.

Anyway, itu semua dulu.

Sekarang, aku dah tahu apa maksud ustazah tu dulu. Ye, now aku dapat kerje menganalisis data dan tidak memerlukan aku untuk menggosok kemeja untuk pergi bekerja.

I am thankful for that but I wish I could be careful with what I wish. Bosan kot kerja yang aku buat sekarang ni *petir berdentum di angkasa. I just realized that this not (really) my thing. Or maybe I'm still new, but I can't deal with "waiting" and other meticulous stuff. Renyah gila. Boring.

Hmmm..Manusia memang tak pernah puas kan dengan apa yang kita ada? *lempang diri sendiri. Tapi yelah kan, good thing don't come easy. Bersabarlah wahai hati!

But for now, mari berdoa agar tiket flight balik raya nanti murah. Aminnn..*sambil menadah tangan mengadap kiblat.

11 comments:

Cik Ciku said...

betul-betul, manusia memang begini, including me,huhu, doa senjata untuk segala. Now mest awk doa blh blk keje kt semenanjung kn?? kekeke

athirah_trah said...

berdoa benda y sama...flight tiket promo plessss

nil said...

berkata-kata dalam hati pun, Tuhan dengar. dan jadi.

niat kena betul. dan doa tu penting.kdg2 lupa.

tengku_fir21 said...

yang sabar tu rasa giler
...berdoa..berdoa kekadang doa ikut hati jer mcm cakap

ila ni said...

mohd, sabar.

ada orang tu bgtau saya dulu " jangan bandingkan dengan orang lain, tak membantu pun" dan dalam konteks ni, er..er..mungkin sebab kita asyik fikir yang orang lain kerja diorang lagi best, keluar-keluar ofis gerak sana sini handle byk benda. tapi kalau kita di tempat diorang pun, lama-lama tetap fed up. mula rasa tak berbaloi la sebab terlalu penat ke. ah tak pandai lah nak buat-buat bagus dalam hal ni. ampun. apa pun, hidup mohd!

theblabber said...

Is there any where in the text showing that am comparing myself with others? It's just that, this is not my thing. Same goes if i force u to like football, which may not be your thing too..i know minat can b developed but it wont happen in split second.

But yeah, a beggar can't b picky no?

:)

l.i.f.e said...

owhh kamu ini asik pergi seberang laut saja.

duduk semenanjung dendiam tak boleh eh?

*kakak tolong aminkan apa yg didoakan itu*

theblabber said...

hehe..that is what everyone complain about (bajed glamer).

Thanks kak for the amin :)

Hariq-Sha said...

silalah beli tiket awal. dijamin berpeluang besar balik hometown untuk raya.

saya pernah nak beli last minit, which was like sebulan nak raya. dan saya end up beraya di rumah member di pahang instead of kuching sebab one way jer dah rm700 *nangis*

ila ni said...

no lah. memang tak di mention pun about comparing with others n such. cuma i thought usually ppl tend to rasa tak selesa dengan keadaan diri sendiri sebab they know, masih ada lagi pekerjaan di luar sana yang lebih bagus; melalui observation terhadap rakan sekeliling. just that. tapi memang, selaku manusia kita memang takkan pernah puas dengan apa yang kita dapat. tapi kalau saya, perasaan tak selesa dengan current situation tu timbul sebab takut dengan masa depan. terlalu banyak fikir orang cakap. ah panjang2 pulak. selamat hari isnin! bye.

::p!@_(^,^):: said...

wish ur wish come true...=)