20110719

Pengulangan yang berkali-kali bisa mendatangkan kemuakan yang tak terungkap.

Dah tiga kali satu hamba Allah ni insist aku untuk bercakap style depa. Pertama kali dia cakap "eh, kau cuba cakap macam kita orang", aku tak kisah. Kali ke dua makhluk tersebut pesan lagi sekali "eh, kamu jangan cakap  macam semenanjung I-you, boleh ka?". But masuk kali ketiga dia insist aku untuk bercakap dengan loghat tempatan, aku dah mula annoy.

Memang lah betul masuk kandang kambing mengembek, tapi aku lagi suka mengekalkan originality diriku. LOL. Ayat macam gampang. Bukanlah, maksud aku, what did you expect nak bercakap dengan loghat kenegerian anda adalah sesuatu yang boleh dibuat in split second?

Itu serupa dah seperti memaksa seorang American bercakap slanga British. It never works you see.

Dan bayangkan kalau masa aku kat Scotland dulu, Scottish sana paksa aku bercakap style depa? Pengsan kot.

Apapun, menjadi diri sendiri itu kan lebih bagus?

10 comments:

afrohead said...

masa aku di kelantan dulu, orang sana tak pernah suruh kecek, tapi nak tak nak kena kecek juga sebab ia bahasa perdagangan di sana.

Lady RaRa said...

aku tak penah paksa orang cakap macam aku...

dan aku pun tak suka orang komen2 cara aku cakap..

(ramai kot orang gelak menganjing bila baca blog aku..koman spana sangat la kot sebab aku menulis dalam loghat utara)


apa-apa hal tak perlu memaksa dan dipaksa..bukan semua benda kita buleh ikut..

tak payah dengaq cakap orang..jadi diri sendiri lagi best...

shasha said...

Bunyi pelik nanti sebab mcm dibuat2...tak natural la...kan?

hana_kirana said...

this is strange. to be honest, tak ramai org Sabah (can be applied in Sjung too) suka dengar org luar bercakap dialek tempatan yg tak jadi.

Aku sendiri rasa nak tanggal telinga bila dengar org Sjung yg bersungguh2 cuba ckp Sabah tapi gagal dgn jayanya (aku besar kat Sabah jadi aku mmg boleh ckp Sabah). So pls don't. Unless you've been there for like 10 years and of course you'll be able to pick the dialect up naturally.

Probably - they just want to have a good laugh at you.

The Conversationalist said...

I've been your silent reader for quite a while. First time nak comment coz this post is so close to my heart. Erm..memang orang Sabah would prefer you to speak their dialect. I've been there for nearly 5 years. I never tried bukan sebab sombong tapi sebab rasa pelik sangat bunyi if it came from my mouth. It also became the reason why they boycott me coz I was seen as "Budak Malaya yang sombong".

P/S: Just be who you are. Explain to them you reason if you don't want to speak like them. Some of them will understand.

EZAN IDMA said...

kecek luar bro. hee ;p joke:)

Ninie Hanis said...

apesal diorang poyo sgt..sepak kang!

theblabber said...

Yup,always stay true to ourself :) and to b fair, i think it's good if we dont generalize the statement. I believe not all sabahan like that. Hehehe..

Suara Kalbu said...

Just be who you are. Mari kita abaikan suara-suara yang tidak senang hati dengan kita walaupun sebenarnya kita tak buat salah pun

Paksu said...

hmmm aku pernah kena masa nak kenselkan car reservation aku, dia suruh baca nombor booking through voice recognition so call. last-last dia transfer jugak ke telephonist duh.