20110209

Antara perkara-perkara yang sering dilupakan oleh seorang pencapub.


I first heard of the word mencapub atau kata dasarnya capub masa tahun 2000. Masa tu baru tingkatan 4 (tiba2 baru sedar kena redha kalau budak2 darjah 5 panggil aku pakcik) dan capub ni ringkasan untuk cari publisiti. Sama ada publisiti murah atau mahal, terpulanglah tapi normally (and logically) ada ke orang cari publisiti mahal?

Seorang pencapub ni kalau boleh trying hard to be outstanding among others, in a very lame way.Kalau boleh boleh nak outshine sebab kalau nak kira dari paras rupa, biasa-biasa saja. Kalau nak dikira dari segi kepandaian dalam belajar, orang pandai tak perlu kot publisiti. Ibaratnya hidup takde sape peduli, mati tiada siapa yang tangisi. (wow,bahasa melayu tinggi!!)

Tipulah kalau korang tak pernah rasa annoying dengan golongan pencapub ni (melainkan pencapub itu sendiri). Sedikit sebanyak mesti ada. Jangan tipu,kalau tipu masuk neraka (selalu guna ayat ni masa kecik2 dulu. Harap tak masuk neraka). Dalam ghairah mencari publisiti (murahan) ada beberapa perkara yang agak kurang bijak yang sering dilakukan mereka sama ada secara sedar atau tidak.

Antara perkara2 berikut ialah;

Satu.
Hatred. Ni biasalah. Kat mana2 pun ada. Even nak buat amal pun mesti ada yang mengata- no good deed goes unpunished,kata orang kampung aku.

Bayangkan eh kalau Megan Fox (aku pakai petik je nama ni.Malas nak fikir lain.) nak concern every hatred yang dia dapat. Tak hidup kot kan dia?

Dua.
Bila dah ada hatred ni, kena lah pandai nak kawal. Makanya bila orang kata sebagai contoh "eh,aku suka kau, tak macam Farsyai Sundah berlagak macam bagus", Farsyai Sundah tak boleh marah sebab kita tak boleh nak control apa orang cakap. Pencapub ni biasanya
golongan yang cepat sentap. Selalu lah lepas tu nak marah bila ada orang cakap camtu, which indirectly shows how stupid they are.

Bayangkan eh kalau Megan Fox nak concern bila orang dok comparedkan dia dengan Queen Latifah. Tak hidup kot kan dia?

Tiga.
Bila dah mencapub, pasti akan popular, bukan? Dan bila dah popular, akan ada pula manusia yang dengki. Masa ni mungkin anda akan menjumpai myspace,facebook atau friendster (oh, so yesteryears) yang bukan milik anda tetapi menggunakan profile anda.

Atau mungkin anda akan jumpa gambar2 anda di internet dicuri. Dan sila jangan terlalu "bijak" dengan mengharamkan orang mengambil gambar anda kerana if you don't mind putting them on the net, why not other taking it too? You're giving an indirect permission, no?

Bayangkan eh kalau Megan Fox (lagi??haha) nak concern every pictures taken by others. Tak hidup kot kan dia?
Empat.
Stalker. Stalker can be someone who adores or hate you much. These people will try hard to know everything about you. For someone who are really into you (pencapub) they might keen to know boxer ko saiz berapa, hari ni lunch kat mana and stuff. Untuk stalker yang jenis membenci pula, mereka akan menjadi terlalu scrutinize dan segala tindaktanduk akan menjadi perhatian. Kata2 seperti "oh, mamat tu dulu kat sekolah geek gila. Stok2 masuk tarian. Takde siapa yang nak buat kawan dengan dia", akan bisa membuatkan stalker jenis hatred ini tersenyum puas. =D <--senyum camni, barangkali.


Itulah serba sedikit risiko yang perlu dihadapi oleh seorang pencapub atau untuk kelihatan lebih classy-attention seeker. Megan Fox tu contoh je, bukanlah dia sorang yang capub. Aku tak rasa pun Megan Fox mencari publisiti sebab it seems that the publicity chase after her (let's called this people pubca,shall we?). It's two different things.

Untuk senang, marilah berpegang pada prinsip-tak hidup tak puji, tak mati dek keji. Tak hidup kot kalau nak fikir setiap apa orang kata. It's so wrong when you expect people to be exactly as what you expect them to be.

Kata public figure, biarlah orang nak kata apa. Plus,it's what you want and asked for,right?

Ingat, capub dan pubca adalah dua insan yang berlainan. Totally!!

Apapun, untuk menyedapkan hati setelah menyedari diri bukan muda lagi, marilah percaya bahawasanya- age is just a number. Baik umur tua, tapi berwajah muda, kan?

theblabber: Dulu aku ingat capub ni satu perkataan mencarut. Naive Naif tak aku?

17 comments:

Askrie Hishamuddin said...

so, you pangkat abang i lah ni. hehe :)

btw, nice entry bro! totally agree dengan apa yang bro cakap, i means, tulis :) hehe

VFN said...

sama ar...
dulu aku ingat carutan terbaru...
skali cikgu aku pun syok guna jugak,ceh!

Siti Nur Aminah said...

jap..bagi aku definisi capub memang la cari publisiti, so..orang yang cari publisiti tu yang kite panggil as capub...

ke aku pening bace entry kau dan kau juga memaksudkannya???

aku baru cite pasal benda ni mlam tadi...then tetbe kau tulis pasal ni...

seriusly aku tak tahu kenapa, aku banyak gile stalker,.orang akan tahu setiap apa aku buat....evolusi pattern rambut aku pon orang stalk ok...gile tak?ahhahahah..

btw.mesti kau pkir capub tu pant** hahahah...

ザ-sylver- S said...

tu la sal, aku pun ingt capap tu mncarut..sipi-sipi kan bunyi die..

eh, men-capub..

eni said...

hahaha.... yup.. tmbah2 kat u.. mmg rmai la stok2 mencapub neh... owh~~ sungguh x class... :p

plus lg bengang mencapub dpan lectrer nk result bgus... fuh~!

naOko AsKikaGa said...

samala.. engatkan mencarut tp teringat plak bile i tulis "mencapab" then my fren said "mencapub la, wrong spelling!"..trus terpikir yg i eja tu part of mencarut ke? ngeee:p

afrohead said...

samalah. dulu aku pun ingat mencapub ni mencarut. haha

aleya anuar said...

haha..sama lah, dulu aku pon ingat 'capub' tuh carut marut

theblabber. said...

ramainya yang pikir macam aku gak. haha

Kap said...

megan fox serupa pondan hampir sempurna di mata aku.

theblabber. said...

megan fox= rozita che wan- atas sebab yang sama.

haha.

eszol raar said...

mat capub klau kat sekola gua dlu merupakan org yg ingin jd pengawas a.k.a mawas

capub in the good way xpe gak

ni sampai butt kissing cikgu

gi mampos!

♥CIK SHA♥ said...

eh?sama umur!hahaha..takpe yg penting muke still awet mude..;p


looo..baru aku tau maksud capub tu cari publisiti..ingatkan eksyen ke glamer ke..rupenye capub=cari publisti..ish3..kesian betul buat diri sendiri..tak paham bahasa moden mcm tu..bhahaha..

Zulfikar Hazri said...

aku suke entry yg mcm ni... berguna luangkan masa... takde la asyik bace pasal contest blog..contest header paling lawa...saya banyak follower bla bla bla...

ko sama ngan aku.. aku pun ingat mencapap tu mcm duduk capap atas kerusi.. pap pap.. mcm tu la.. aku naif rupenye...

CAHAYA said...

haha. baca entri ni baru aku tahu pencapub tu bukan mencarut. sabar je la.

tintasutra said...

salam blabber, sumpah aku ingat ko charut macam siti cakap kat atas. naif aku rupernyer. sekurang-kurangnyer banyak segolongan ngan aku kat sini. reda jadi naif dari pencarut!

Putri_Aizat said...

ramai gak yg ingat capub ni mencarut ek...same lah cam aku dulu..

aah lah bila teringat balik muka si megan fox tuh...mmg cam pon pon...