20110221

Of the so-called trend pulak.


Aku setuju bila ada yang cakap DSLR sekarang ni dah jadi satu trend. Bagi aku trend adalah sesuatu yang come and go. Teringat masa tingkatan satu dulu, entah kenapa trend seluar sekolah bell bottom tiba-tiba menjadi ikutan kawan-kawan. Aku ingat lagi, berapa ramai budak pergi tempah seluar kat Cantona 7 kat Metro Kajang. Kaya gamaknya tokey kedai tu. Sebagai seorang yang bukan fancy terhadap trend, aku hanya mampu melihat saja. Jauh sekali untuk mencuba.

Bila Doktor Aminah menulis pasal trend gadis-gadis berpakaian yang kelihatan agak keterlaluan (or bagi aku malu untuk melihatnya), aku 100% setuju dengan apa yang difikirkan. Baru-baru ni aku ke Ikea terserempak dengan sorang gadis yang bertudung 3-4 lapis, dengan jaket (ada hood siap), seluar jeans ketat dan heels yang tak ingat sikit punya tinggi. Seraya nampak je gadis tersebut, aku otomatik cakap kat kawan aku "if she were my girlfriend, I would ask her to walk few miles away from me. Malu kot aku".


My study friends in the UK. This is how I define simple you see.

Yup, I was so mean by saying that, but come to think of it, why would you fool yourself to the extent yang melihat pun timbul rasa malu (atau mungkin rimas). Don't you think that what you wear reflect your personality? Elok-elok Tuhan bagi muka bijak bistari, di"badut"kan dengan trend syok sendiri yang erghhh..taktau nak cakap macam mana dah. Haha. Lady Gaga tengok hangpa pun dia surrender. Tak cool langsung!!

Aku personally rasa, it's who wears that matter, not what wears. Contoh senang, orang ramai akan tetap fikir Norliyah Gunni punya Versace adalah imitation walaupun dia habis berpuluh ribu untuk skirt pendek Versace tersebut. Berbanding Datin Seri Tiari Jakelina, orang ramai tetap akan assume tas tangan LV beliau adalah original, walaupun sebenarnya beliau beli di Petaling Street dengan harga RM5.00 saja. Contoh lain, kau bagilah Nasha Aziz pakai baju apa pun, she'll look just great. Karung guni pun look awesome on her.

But in their case (referring to the above picture), it's both- who AND what wears.

Yup, people being judgemental, and we can't avoid it. I still remain the simple me and will definitely prefer someone simple too as a life companion. After all, good thing doesn't have to be overdo. It's ok to be fool, but do not let the trend fool you more. Tutup aurat or not, it's between you and God, but again, biarlah berpada. And I guess this is why dalam Islam sendiri menganjurkan umatnya bersederhana dalam setiap perkara.

See, cantik kan setiap apa yang Islam dah unjurkan? Sebagai penutup, aku tinggalkan sepotong hadith di bawah ini,untuk renungan bersama.

Tidakkah kalian mendengar? Tidakkah kalian mendengar? Sesungguhnya kesederhanaan itu sebahagian daripada iman!” (HR Abu Daud).

Selamat bersederhana!!

theblabber: Mungkin akan ada yang cakap "suka hati depa lah, duit depa nak pakai apa pun". Aku pun boleh cakap "sukahati aku lah kot, blog aku, nak tulis apa pun". Haha.

19 comments:

kakchik@ella said...

Aduhhh .. pjg lebar explanation en. blabber. nak gi cari cermin lah. nak tgk which category i falls to. adakah KC mcm badut?

but agree 100% with this entry especially tang 'who wears that matter, not what wears'.

Putri_Aizat said...

em...tul tu...jgn jd mangsa fesyen...ti last2 kita sendiri malu nak tengok gambar kita 10 thn lepas...adoai...

theblabber. said...

kc..
kakcik ok je kot kan? takde lak saya tgk lebih2..haha

putriaizat..
that is exactly my point :)

Aien said...

juga malu bila lelaki yg tulis mcm ni :)

dan ye, mereka yg pakai tapi kita pulak yg rasa uncomfortable with that. trend yang menyusahkan still banyak pengikut sbb konon nak nmpk cool. KONON la.

Siti Nur Aminah said...

ko pegi ikea hari ape.???xnmpk pon ko/...eh..ke sebb aku tak tahu rupe ko.hahahh

VFN said...

sbb tu kena letakkan diri dlm kesederhanaan :)

theblabber. said...

aien..
ramai lagi lelaki lain yang tulis. they even harsher than me. haha

aminah..
aku pergi last week. kot2 aku nampak ko, aku tegur nnt. haha

vfn..
yup. berserdehana dalam setiap perkara.

anizsDANbintang... said...

dorang pakai berlapis-lapis ingat cool sgt ke..rasa nak ketawa terbahak-bahak adalah.

huhu

M.D 沙美美 said...

aah,ayah cakap orang kalau lawa pakai apa ponn cantik.
tak lawa pakai cantik mana pon, masih ada yg kurang.

sarah said...

salam...
this is 100% true...
sometimes when i bump into these fashionista's...
i wonder how many hours did they spend in front of the mirror just to look like that and what did they see...
i still prefer jeans/pants, t-shirt/blouse, maxi dress or baju kurung...
lebih selesa rasanya dengan cuaca negara kita ni...

p/s : sorry for commenting too much :)

Askrie Hishamuddin said...

totally agreed with you!

Two thumbs up!

Cik Khairun Minhad said...

incek blabber..hahahaha..suke gile entry kali..saying bout DSLR, its ok kot lau nk kate ikot trend..sbb kite blajar bile kite ade thp interest y tggi..ngeh3.. :p

andddd..y paling stuju giler2...psl dress-up nowadays.. vintage la kata nye...tp...skali tgk..mcm org xde identiti plak...biase2 je dahlah.. :)

theblabber. said...

nad..
your gambar are all cantik,eventho baru belajar. i was actually emphasized on those yang self-proclaimed diri bagus.

bukan takde identiti dik, more like kecelaruan identiti. confuse nak sesuatu. hahaha

sarah..
yang ada hood tu paling tak practical. oh tiba2 rindu musim sejuk. haha

M.D 沙美美..
100% setuju. tapi semua org pun ada kecantikan sendiri, kan? :)

anizsDANbintang..
mungkin cool kot bagi depa. selera masing2 lain kot. but still rimas pada pandangan mata kasar aku.

Hariq-Sha said...

i once tried this so-called style untuk shawl...then kebetulan masa tuh pergi jumpa my old friend yang datang KL..she an indonesian...lama tak jumpa kan...

then masa jumpa dia, you know what? it hits me right into the face. bahahahaha. padan muka!

dia siap cakap macam nih "nih apa gaya nih pulak? tergantung2 terjuntai2, rupa buruk benar. tak boleh ke pakai macam biasa jer tuh. iskk. semak lah tengok." and she kept on telling me that the whole day.

and yes, she's a girl. memang malu gila la. you see, she herself boleh dikatakan suka berfesyen, tapi, still dia tak rasa the so-called fashion untuk orang yang bertudung skrg adalah sangat cool.

since then, I am not going to try any of this fashionistas' punya style bertudung. back to the basic sudah.

malu siot. T__T

Chooyaya! said...

1, pegi ikea and aku taktau. ok. jeles ni. harap bukan dengan mira. (haha)

2. yep. pakai tudung tingkat2 berbagai kaler dan jugak fashion yg tak kena dengan imej muslimah yang btol kadangkala menyesakkan otak (macam bagus sgt nak cakap org pakai tudung padahal diri sendiri on off)

3. baju yang ko dgn sarah pilihkan tu simple dan cantik. cuma i look fat.

4. sekian

afrohead said...

selamat bersederhana juga bro!

♥CIK SHA♥ said...

ISLAM itu indah..bersederhana ada keindahannya juga..

saye pun rimas tgk pesyen pelik2 skang nih..hadoi..ramai betol yg jadi mangsa pesyen..@_@

Ann said...

yup simple lg cntik..blh nk ikut trend tp jgn smp jadi mangsa trend...nyusahkan diri nti

i.am.belle said...

setuju dgn artikel ni.

fesyen pun ada 'syok sendiri'. haha tak guna berfesyen tapi tak kena dgn personaliti :)

aku kalau tengok sesiapa pun aku pasti tgk wajah dan karakter orang dahulu bukan pakaian atau fesyen apa yg dia pakai.