20110506

Reiteration.I'm pretty sure later in Bahasa Melayu it'll will be translated as reiterasi.

Ini hanya pada pandangan aku saja berdasarkan pemerhatian hidup yang tidak seberapa ini tentang cara bagaimana berkomunikasi dua hala (yang mungkin berkesan) sesama manusia. You don't have to agree with everything I list out here. And also feel free to disagree if you think the points below are against your belief.


Satu.
Jangan anggap semua orang adalah adik anda yang mana anda boleh bercakap disrespectfully. Jangan bagi peluang orang bertanyakan soalan "anak siapa ni?Kojaqnya!"

Dua.
Don't be so desperate to show yourself better than other.It's not only a worthless effort but also lame (and pathetic,too).

Tiga.
It's good to initiate a conversation with a smile. Or to give salam for those Muslim fella.

Empat.

Jangan anggap semua orang se"level"/sekepala dengan anda.Ye, nabi pun tidak membezakan umat,tapi manusia ni kalau dibagi peha,acapkali nak minta kangkang. Apa kes?

Lima.
Don't do the thing that you dislike people do to you.You give shit and expect people to return a gold?That's bullshit.

Enam.
Don't be judgemental. A quiet man doesn't mean he is a cocky type of person. He may talk only when necessary-afraid of saying something that might sound fool.


Eh banyak lagi lah kot point2 yang boleh difikir sendiri. Dan sebenarnya point point kat atas tu semua tak perlu diberitahu,sebabnya semuanya common sense. Atau mungkin pengalaman hidup yang akan mematangkan untuk boleh berfikir perkara yang kita lalui hari-hari.

Akhir kalam,kalau desperate sangat nak cari perhatian (read: attention seeker) pergilah lari keliling padang belakang rumah sambil bogel lepas tu amek gambar tossography masukkan dalam blog. Nescaya kau akan popular sekelip mata.

Cubalah!! ;)

8 comments:

Melda Mohd said...

Tak perlu judge orang sesuka hati kalau tak betul-betul kenal orang tu.

Tak usah menyerang/menyampuk/menuduh melulu bila tak tahu hujung pangkalnya.

Kan? Ish ish ish. =)

Ninie Hanis said...

i like this post.syabas for the writing.:)

kadang-kadang pelik bila orang tak ada basic common sense ni.Contoh terjadi pada sorang kawan A berbual dengan kawan B.

Kawan A: Jemputlah datang ke rumah kita nanti ye.

Kawan B: Haa,tulah tak pernah pegi.Nak pergilah nanti.Nak belajar jadi gemuk.

A pointless answer as a PHD student.adoii..

Kap said...

sorry to say.
only asshole-originated bullshit worth a carat gold in return.

wafeex said...

well said.

nanie said...

agree with the point..duniaa~

shasha said...

Tambah lagi satu point..respect others if you want them to respect you..bak kata pepatah..org berbudi kita berbahasa.

shasha said...

Alamak..br perasan comment td sama dgn point no 1...isk isk..kira elaborate la tu ek...

syamimi fatin said...

sgt setuju... nk tmbh, dont sms while people are talking to u... dgr dulu